Χρηστικά

Προσαυξήσεις και αναδρομικά σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση


Τα αναδρομικά φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της επταετούς καθυστέρησης, στις 30.000 ευρώ

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου η παροχολογία και οι υποσχέσεις βρίσκονται σε… έξαρση, τουλάχιστον από τα κόμματα εξουσίας, η κυβέρνηση κάνει άλλο ένα «δώρο» στους συνταξιούχους και συγκεκριμένα σ’ αυτούς με παράλληλη ασφάλιση. 

Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, υπολογίζονται πάνω από 80.000, θα λάβει προσαυξήσεις στις συντάξεις τους και αναδρομικά ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η καθυστέρηση ξεπέρασε τα επτά χρόνια, υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ. Επί της ουσίας, ενεργοποιείται μετά από επτά χρόνια η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16), που ορίζει ότι για κάθε έτος παράλληλης ασφάλισης, ο δικαιούχος πρέπει να λάβει προσαύξηση στη σύνταξή του (0,075% για κάθε χρόνο, κατά τον οποίο καταβλήθηκαν διπλές εισφορές). 

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2016 έως και σήμερα, ο ΕΦΚΑ δεν είχε στη διάθεσή του το κατάλληλο λογισμικό προκειμένου να προβεί στον ορθό νέο υπολογισμό της σύνταξης, που θα συμπεριλαμβάνει και τις προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης. Το λογισμικό εντέλει βρέθηκε και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι πρώτες προσαυξήσεις, ενώ αναμένονται και τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά.

Δικαιούχοι προσαυξήσεων και αναδρομικών είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν διπλές ασφαλιστικές εισφορές, λόγω παράλληλης απασχόλησης. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, που για κάποιο χρονικό διάστημα στον εργασιακό τους βίο, είχαν παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές σε τουλάχιστον δύο πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία. Υπάρχουν όμως και αρκετοί δικαιούχοι, οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έχει εντοπιστεί ότι διαθέτουν παράλληλη ασφάλιση στα πρώην Ταμεία ΙΚΑ (μισθωτοί) και ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες). Επίσης, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΟΑΕΕ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικά παραδείγματα των ποσών που οφείλονται στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 έτη, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μικτά. Με βάση την αίτηση συνταξιοδότησής του, οφείλονται αναδρομικά για 81 μήνες. Άρα, 478,61 ευρώ Χ 81μήνες= 38.767,41 ευρώ μικτά, τα αναδρομικά.
  • Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 έτη, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μικτά. Με βάση την αίτηση συνταξιοδότησης οφείλονται αναδρομικά για 81 μήνες. Άρα, 371,87 ευρώ Χ 81μήνες = 30.121,47 ευρώ μικτά, τα αναδρομικά.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα