Πολιτική

Προς νέα ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία


Με στόχο να εξασφαλισθεί η καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Αντιδρούν οι δανειστές, ελπίδες για συμβιβαστική λύση

Ενα νέο κύκλο διαβουλεύσεων-διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ετοιμάζεται να ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επαναφέρει τη ρύθμιση 100 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο πρωταρχικός στόχο δεν είναι η είπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις  να καταβάλλουν τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές. Οπως διαπιστώνεται, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί σ' αυτή την παλαιότερη ρύθμιση ή απεντάχθηκαν λόγω μη καταβολής κάποιων δόσεων, δεν καταβάλλουν ούτε τις τρέχουσες εισφορές, καθώς ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι το μεγάλο ταμειακό πρόβλημα των ασφαλιστικών φορέων μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον εάν εισπράττουν τις τρέχουσες εισφορές, Οι ειπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν μόνον να βελτιώσουν ελαφρώς την κατάσταση. Την άποψη αυτή είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη δημόσια παρέεμβαση του και ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προτείνοντας  να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, να καταβάλλουν επιπλέον κάθε μήνα μόνον το 1,5% της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Η πρόταση υποστηρίζεται όπο όλους τους συλλογικούς φορείς των επιχειρήσεων και των επεγγελματοβιοτεχνών. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γίνεται καθημερινά αποδέκτης αιτημάτων για εφαρμογή ενός νέου διακανονισμού, με κεντρικό άξονα το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τουλάχιστον δύο χρόνια και την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με τη συνεχή και αδιάλειπτη πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Επισημαίνεται ότι μια αντίστοιχη ρύθμιση που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών και ενός ιδιαίτερα μικρού τμήματος έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είχε σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων.

Ομως αυτή η ρύθμιση πάγωσε μετά από έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι  υποστήριζαν  ότι πριμοδοτεί τους κακοπληρωτές και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και τώρα: Ενώ το υπουργείο Εργασίας την αποδέχεται και την επικροτεί, η υλοποίηση της σκοντάφτει στην επίμονη άρνηση των δανειστών. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεκμηριωμένων προτάσεων, θα μπορέσουν να αποσπάσουν τη συναίνεση των Θεσμών  για μία ρύθμιση που μπορεί να μην είναι ακριβώς οι 100 δόσεις - αλλά λιότερες - θα διευκολύνει όμως τις επιχειρήσεις να  ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να έχουν αυξημένες ροές εσόδων από τρέχουσες εισφορές.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις