Οικονομία

Προς διμερή κατοχύρωση τα ασφαλιστικά δικαιώματα Ελλάδας και Μολδαβίας


Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας σε ζητήματα αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση, διεξήχθη στις 13-15 Νοεμβρίου στο Κισινάου.

Η εν λόγω συμφωνία αφορά στη διμερή κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προσμέτρηση εργασιακού βίου για φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε κάθε μία από τις δύο συμβαλλόμενες χώρες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας Παυλίνα Καρασιώτου, ενώ την πλευρά της Μολδαβίας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας (state secretary), Artion Sici.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος και υπήρξε σύγκλιση επί των περισσοτέρων άρθρων της συμφωνίας. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Καρασιώτου προσκάλεσε τη μολδαβική πλευρά στην Αθήνα για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων εντός του πρώτου τριμήνου 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ