Πολιτική

Prorata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Διψήφιο το ΚΙΝΑΛ


Ο «Σφυγμός του Δεκεμβρίου», η τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την Prorata, δεν μεταβάλλει σημαντικά την εικόνα του σκηνικού που αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου ως προς τα δύο κυρίαρχα κόμματα

Η Νέα Δημοκρατία (33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν οριακές απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους ποσοστιαία απόσταση, η οποία ανιχνεύεται και αυτή τη φορά στο 8%.

Αντίστοιχα, οριακές μόνο μεταβολές ανιχνεύονται ως προς την επιρροή του ΚΚΕ (4.5%), της Ελληνικής Λύσης (3.5%) και του ΜεΡΑ 25 (2%).

Ωστόσο, η παρούσα μέτρηση καταγράφει μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση της τάξης του 70% ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο από το 6.5% της μέτρησης του Οκτωβρίου εκτοξεύεται σήμερα στο 11%.

Αναμφίβολα, η σημαντική αυτή μεταβολή συσχετίζεται με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η γενικευμένη αίσθηση αναγέννησης του κόμματος με νέα, πολιτικά άφθαρτα πρόσωπα, θα του έδινε δυναμική την επόμενη μέρα.

Δημοσκοπική εικόνα και πραγματικές αλλαγές

 Μένει όμως να φανεί αν η πρώτη δημοσκοπική καταγραφή μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αποτελεί αποτύπωση του ενθουσιασμού της στιγμής, ή αν αντιστοιχεί σε πραγματική αλλαγή των κομματικών συσχετισμών δύναμης, η οποία θα μας συντροφεύει τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, για σημαντική μερίδα ψηφοφόρων η πιθανότητα εκλογικής στήριξης του Κινήματος Αλλαγής έχει αυξηθεί αποφασιστικά, γεγονός που τεκμηριώνει την δημιουργία μιας νέας δυνατότητας αλλαγής των συσχετισμών στο πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.

Οι πρώτες αναλύσεις των χαρακτηριστικών της αύξησης της επιρροής του κόμματος, φανερώνουν πως πρόκειται κυρίως για μετακινήσεις ψηφοφόρων που στήριξαν κριτικά τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια προς την γκρίζα ζώνη.

Πολύ λιγότεροι είναι οι "επανακάμψαντες" παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

 Πανδημία και ακρίβεια τα κυρίαρχα θέματα

 Τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου δείχνουν να καταλαμβάνουν και πάλι σημαντικό χώρο στη δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις μας: Πανδημία, ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας, διαφθορά και θέματα διαφάνειας. Αναπόφευκτα, η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 στις αρχές του Νοεμβρίου οδήγησε στην ιεράρχηση της πανδημίας ως κορυφαίου ζητήματος της περιόδου από την κοινή γνώμη, περνώντας από την έκτη θέση της σχετικής κατάταξης στην πρώτη.

Αντίστοιχα, η αναμενόμενη αύξηση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών για την κάλυψη  ενεργειακών αναγκών, ανέβασε το θέμα της «ακρίβειας» στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, από την 5η όπου βρισκόταν τους προηγούμενους μήνες.

Η ΝΔ φαίνεται να έχει σαφή υπεροχή έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν την ευνοεί όμως καθόλου το γεγονός ότι η κοινή γνώμη αξιολογεί την πανδημία ως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους σταθερά πλέον εδώ και ένα χρόνο αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 "Βουβή" δυσαρέσκεια

Τέλος, στη μεγάλη εικόνα, τα αποτελέσματα σκιαγραφούν εντεινόμενες συνθήκες αρνητισμού στην κοινωνία, αποκαλύπτοντας μια εικόνα δυσαρέσκειας σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικά, τα συναισθήματα που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε σχέση με τα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι η «απογοήτευση» και ο «θυμός», με την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο να περιορίζεται ποσοστιαία οριακά πάνω από την εκλογική επιρροή του κυβερνόντος κόμματος, δηλαδή στο 34%.

Η διμηνιαία πανελλαδικής κάλυψης πολιτική έρευνα “ΣΦΥΓΜΟΣ” σε δείγμα 1885 ατόμων διεξήχθη κατά το διάστημα 14-15 Δεκεμβρίου 2021. Τα αποτελέσματα του Σφυγμού Ιουλίου 2021 της Prorata παρουσίασε Η Εφημερίδα των Συντακτών στο φύλλο της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις