Άμυνα & Διπλωματία

Προκλητικός ο Ερντογάν, λεξιμαχίες στο Προεδρικό Μέγαρο


Αταλάντευτος στις απόψεις του και ανυποχώρηστος, ο Τούρκος  πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφθασε στα όρια της πρόκλησης κατά την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν άφησε "να πέσει κάτω" ούτε λέξη από όσα είπε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος για την Συνθήκη της Λωζάνης ως βάση της διμερούς φιλίας και συνεργασίας. Επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του για να αντικρούσει τα λεχθέντα από τον ΠτΔ, αναγκάζοντάς τον τελικά σε μία εκτός πρωτοκόλου "δευτερολογία" - στην οποία πάλι απάντησε.

Υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο, ο ΠτΔ τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας και  το θεμέλιο των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επισήμανε επίσης ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά αποτελεί μέρος  διεθνών συμφωνιών και του δικαίου που δημιουργούν.

Ο ΠτΔ είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Θεωρεί όμως αναγκάια προϋπόθεση την τήρηση από πλεράς της Αγκυρας όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων της που απορρέουν από αυτές.

"Φρόντισα να καταστήσω σαφές πάνω σε ποιούς όρους μπορεί να συνεχισθούν και να βελτιωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις μας", είπε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Ταγίπ Ερντογάν. "Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", κατέληξε.

Στην αντιφώνηση του ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στη Συνθήκη της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν  σημεία που χρειάζονται επανεξέταση. "Πέρασαν 94 χρόνια και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η συνθήκη δεν είναι διμερής, έχει υπογραφεί από 11 χώρες"

Χαρακτήρισε  ύψιστη προτεραιότητα για την τουρκική πλευρά το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, επισημαίνοντας ότι στην επίμαχη συνθήκη υπάρχει ο όρος "μουσουλμανική μειονότητα", αλλά στα κείμενα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει και ο όρος "τουρκική".

 Πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες ζωής της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, είπε ο Ερντογάν. "Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 18.000 δολάρια, ενώ στις τουρκόφωνες περιοχές της Θράκης είναι μόλις 2.300".

 Εθεσε θέμα εκλογής των ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη - όπως γίνεται με τον πατριάρχη Κωνσταντινούπολης- και να μη διορίζονται από το κράτος.

Υπενθύμισε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ελλάδα: "Σας στηρίξαμε για να επανέλθετε στο ΝΑΤΟ, όταν είχατε αποχωρήσει. Αν αντιδρουσαμε δεν θα μπορούσατε να επανέλθετε", είπε. "Τώρα πρέπει να βρούμε δρόμους για να γεφυρωθούν οι διαφορές απόψεων και να υπάρξει στενότερη συνεργασία".

Σε τελική παρέμβαση του εκτός πρωτοκόλου, ο ΠτΔ  είπε ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση - αυτοί οι όροι είναι νομικά εσφαλμένοι και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. "Χρειάζονται μόνον ερμηνεία", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ανταπάντησε ο κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν είναι καθηγητής Νομικής όπως ο κ. Παυλόπουλος, αλλά είναι "καθηγητής της Πολιτικής". "Γνωρίζω ότι για να δοθεί αποδεκτή ερμηνεία στις συνθήκες, πρέπει να  υπάρχει ταύτιση απόψεων", κατέληξε ο Τούκος πρόεδρος.