Αγορές

Μέτοχοι του Twitter κατά του Ίλον Μασκ για παραπλάνηση και κερδοσκοπία


Πρώην μέτοχοι της εταιρίας Twitter Inc κατέθεσαν αγωγή κατά του Ίλον Μασκ υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν οικονομικές απώλειες από το γεγονός  ότι ο Μασκ δεν γνωστοποίησε εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας ότι είχε αγοράσει το 9,2% των μετοχών της εταιρίας.

Στην προσφυγή που κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι μέτοχοι υποστηρίζουν ότι ο Μασκ, που είναι επικεφαλής της εταιρίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc, προχώρησε “σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις”, αποφεύγοντας να ανακοινώσει εντός της νόμιμης προθεσμίας ότι έχει επενδύσει στο Twitter.

Οταν το γνωστοποίησε με καθυστέρηση, η τιμή της μετοχής του Twitter ανέβηκε κατά 27%, από 39,31 δολάρια στα 49,97 δολάρια.

Οι πρώην μέτοχοι, καθοδηγούμενοι από τον Μαρκ Ρασέλα, δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της αποκάλυψης για την αγορά των μετοχών επέτρεψε στον Μασκ να αγοράσει περισσότερες μετοχές του Twitter σε χαμηλότερες τιμές, ενώ τον κατηγορούν ότι καταχράστηκε την εμπιστοσύνη τους, καθώς πώλησαν τις μετοχές τους σε “τεχνητά χαμηλές” τιμές.

Η αγωγή επιδιώκει την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και την επιβολή άλλων μέτρων που δεν διευκρινίστηκαν.

Ένας δικηγόρος του Μασκ δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις. Οι πρώην μέτοχοι του Twitter δεν στράφηκαν κατά της Tesla.

Ο νόμος για τις αγοραπωλησίες μετοχών που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ απαιτεί από τους επενδυτές να δημοσιοποιήσουν εντός δέκα ημερών, τον χρόνο της αγοράς ποσοστού 5% των μετοχών μιας εταιρίας, ενώ για την περίπτωση του Μασκ, η προθεσμία αυτή έληξε στις 24 Μαρτίου.

Το Twitter ανακοίνωσε στις 5 Απριλίου ότι ο Μασκ θα γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Μασκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

Μέσω της μη συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ, που είναι από τους πιο παραγωγικούς χρήστες της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει μετοχές, χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρία για τον περιορισμό της μετοχικής συμμετοχής του στο 14,9%.

Μερικοί αναλυτές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Μασκ μπορεί να πιέσει το Twitter να προχωρήσει σε αλλαγές ή ακόμη και να προχωρήσει σε μία προσφορά εξαγοράς της εταιρίας, χωρίς αυτό να του έχει ζητηθεί.

Ο Ρασέλα δήλωσε ότι πώλησε 35 μετοχές του Twitter για συνολικό ποσό 1.373 δολαρίων (1.267 ευρώ) μεταξύ της 25ης και της 29ης Μαρτίου.

Η οικονομική αξία της περιουσίας του Μασκ ανέρχεται στα 265,1 δισεκατομμύρια δολάρια (244,64 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Twitter