Ελλάδα

Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιμετώπισης των κουνουπιών στην Αττική


Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, υλοποιεί 3ετές Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Αντιμετώπισης του Προβλήματος των Κουνουπιών 2021-2023, το οποίο έχει λάβει διεθνή αναγνώριση και εύσημα (στο συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, στην Μπολόνια) για την καινοτόμο μέθοδο διαχείρισης κουνουπιών - μέσω της εξαπόλυσης στειρωμένων, που εφαρμόζεται πειραματικά σε περιοχές της Αττικής.

Υπογραμμίζεται δε, ότι η επιτυχία του προγράμματος συνίσταται και στο γεγονός πως μέχρι στιγμής και με τη συμβολή του «παρατηρητήριου» δεν υπάρχει ούτε ένα ανθρώπινο κρούσμα Δυτικού Νείλου στην Αττική.

Ειδικότερα αναφέρει ότι το Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 4.398.427 ευρώ κατανέμεται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: Κεντρικός Τομέας 96.000 ευρώ. Βόρειος Τομέας 79.608 ευρώ, Δυτικός Τομέας 35.712 ευρώ, Νότιος Τομέας 119.040 ευρώ, Ανατολική Αττική 1.999.680 ευρώ, Δυτική Αττική 149.842 ευρώ, Πειραιάς 121.041 ευρώ, Νησιά 1.797.504 ευρώ.

Αναφορικά με τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εφαρμογές προνυμφοκτονιών και πραγματοποιούνται στοχευμένοι ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών, σε περιπτώσεις ανάγκης άμεσης μείωσης των υπαρχόντων κουνουπιών), σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ στους από αέρος ψεκασμούς όπου δεν ήταν δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, χρησιμοποιούνται drones.

• Σε ό,τι αφορά τους πληθυσμούς του κοινού κουνουπιού δραστηριοποιείται τα βράδια και την τρέχουσα περίοδο καταγράφονται χαμηλοί πληθυσμοί οι οποίοι αναπαράγονται σε μεγάλες εστίες με νερό όπως έλη, βάλτοι, ρέματα κλπ. Αντιθέτως το ασιατικό κουνούπι τίγρης δραστηριοποιείται την ημέρα αλλά δεν μεταδίδει τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Αναπαράγεται σε εστίες με πολύ μικρή ποσότητα νερού πχ μεταχειρισμένα ελαστικά, ανθοδοχεία, πιατάκια γλαστρών, φρεάτια, κουβάδες, μικρά δοχεία νερού κτλ, ενώ οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ευνόησαν την αναπαραγωγή του.

• Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος εντάσσεται η σχολαστική χαρτογράφηση των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών μέσω του «παρατηρητηρίου» το οποίο βασίζεται στην θέση σταθερών παγίδων σε όλη την χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, που δίνουν πληροφορίες για το πλήθος και τα είδη των κουνουπιών κάθε εβδομάδα, ενημερώνοντας έτσι τις δράσεις κουνουποκτονίας.

Τέλος σχετικά με το Παρατηρητήριο βάση της προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας και του Μπενάκειου με τίτλο «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών της Περιφέρεια Αττικής», το έργο επικεντρώνεται στον εντοπισμό των περιοχών με έντονη παρουσία κουνουπιών και την εγκατάσταση μόνιμου δικτύου εντομολογικής παρακολούθησής τους. Επισημαίνεται πως ο ΕΟΔΥ στα πλαίσια της υποχρέωσής του για την επιδημιολογική παρακολούθηση του ιού του δυτικού Νείλου έχει συμβληθεί με το Μπενάκειο και έχει δικές του παγίδες σε ολόκληρη την Αττική γεγονός που επιτρέπει να παρέχει στην Περιφέρεια επιδημιολογικά δεδομένα που συσχετιζόμενα με τα εντομολογικά., παρέχει στις Τεχνικές Επιτροπές της ΠΑ την δυνατότητα να καθοδηγήσουν τους αναδόχους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα