Επιχειρήσεις

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 400 εκατ. ευρώ από την Coca Cola HBC


Την έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών από σήμερα 21 Νοεμβρίου 2023 έκανε γνωστή η Coca Cola HBC, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, με στόχο να επιστραφούν έως και 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

H Coca Cola HBC (CCH) αναφέρει στην ανακοίνωση της πως επανεξετάζει τακτικά τον ισολογισμό της και παραμένει προσηλωμένη σε μια πειθαρχημένη προσέγγιση για την κατανομή κεφαλαίων που συνεχίζει να οδηγεί την αξία των μετόχων. Το πλαίσιο κατανομής κεφαλαίων του ομίλου ακολουθεί τέσσερις σαφείς προτεραιότητες:

  • Οργανικές επενδύσεις στην επιχείρηση για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών στόχων - κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις στην περιοχή 6,5% - 7,5% ετησίως
  • Καταβολή προοδευτικού μερίσματος – στοχεύοντας σε πληρωμή 40 - 50% των κερδών ανά μετοχή
  • Στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές
  • Πρόσθετες επιστροφές κεφαλαίου

Έχοντας υπόψη αυτές τις προτεραιότητες, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής υποτιμά τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της εταιρείας. Ως εκ τούτου, η παρούσα στιγμή αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική ευκαιρία για μείωση του αριθμού των μετοχών σε κυκλοφορία, συνεχίζοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην επιχείρηση.

Ως αποτέλεσμα, η Coca Cola HBC ανακοινώνει την πρόθεσή της να επιστρέψει έως και 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους μέσω ενός εφάπαξ προγράμματος επαναγοράς μετοχών («Πρόγραμμα εξαγοράς»), που θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2023 και θα συνεχιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, με την επιφύλαξη της επικρατούσας αγοράς κατάστασης της αγοράς και την όποια απαίτηση για εξουσιοδότηση που θα χορηγηθεί στις επόμενες ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Εταιρείας.

Αναμένεται ότι η εφαρμογή του Προγράμματος Επαναγοράς θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή. Το ποσό που διατίθεται για την επαναγορά, το οποίο θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της CCH, λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων του Ομίλου και επιτρέπει στην CCH να συνεχίσει να λειτουργεί εντός του εύρους στόχου 1,5 έως 2,0 φορές στον δείκτη καθαρό χρέος προς συγκρίσιμα προσαρμοσμένα EBITDA, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εάν είναι απαραίτητο.

Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν πρόγραμμα εξαγοράς, ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, δήλωσε: «Προσφέρουμε άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων το 2023 και παραμένουμε σίγουροι για την ικανότητά μας να επιτύχουμε τους μεσοπρόθεσμους οικονομικούς μας στόχους και να διατηρήσουμε επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης πλατφόρμας για μελλοντική ανάπτυξη. Με τις δραστηριότητές μας που δημιουργούν ταμειακές ροές και έναν ισχυρό ισολογισμό σήμερα, πιστεύουμε ότι η τρέχουσα αδυναμία της αγοράς αποτελεί μια επιτακτική ευκαιρία για εμάς να αναπτύξουμε πλεονάζοντα κεφάλαια μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς και να προσφέρουμε βελτιωμένη αξία για τους μετόχους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Coca-Cola