ΕΥΖην

Προφυλάσσει από την αγορά τέχνης τα έργα του για το Ολοκαύτωμα ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ


Ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ λέει ότι δεν θέλει ποτέ η σειρά έργων του «Μπίρκεναου», που αναφέρεται στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, να περάσει στην αγορά τέχνης.

Γι' αυτό το λόγο τα παραχωρεί ως μόνιμο δάνειο στον οργανισμό Prussian Cultural Heritage Foundation, επιβλέποντα οργανισμό 27 πολιτιστικών ιδρυμάτων στη Γερμανία.

Το δάνειο των έργων «Μπίρκεναου» έγινε κατόπιν συμφωνίας με το Ίδρυμα Gerhard Richter και τα έργα θα εκτεθούν μαζί με άλλα 100 έργα τέχνης από διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη στο υπό κατασκευήν στο Βερολίνο Museum of the 20th Century.
 
«Είμαι ενθουσιασμένος που τα έργα έρχονται στο Βερολίνο» είπε, σε ανακοίνωση, ο Ρίχτερ. Από την πλευρά του, ο Hermann Parzinger, επικεφαλής του Prussian Cultural Heritage Foundation, χαρακτήρισε το δάνειο «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».
 
Έως τις 3 Οκτωβρίου, τα έργα της σειράς που ο Ρίχτερ δημιούργησε το 2014 εκτίθενται στην προσφάτως εγκαινιασθείσα Alte Nationalgalerie, στη Museum Island στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Στοχασμοί πάνω στη ζωγραφική».

Βάση των τεσσάρων έργων αφηρημένης ζωγραφικής ήταν τέσσερις φωτογραφίες που μυστικά τράβηξε κρατούμενος στο στρατόπεδο Μπίρκεναου και οι οποίες δείχνουν καιόμενα πτώματα.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης είπε ότι βασανίστηκε για να βρει έναν αρμόζοντα τρόπο να αναδημιουργήσει τις εικόνες και στο τέλος αποφάσισε να θολώσει τα έργα παραστατικής ζωγραφικής που είχε αρχικά ετοιμάσει, ζωγραφίζοντας πάνω τους. Στα τελικά έργα, μόνο τα πιο ανεπαίσθητα στοιχεία της αρχικής εκδοχής είναι ορατά.
 
Προσφάτως, τα έργα αυτά ήταν μέρος μεγάλης αναδρομικής του Γκέρχαρντ Ρίχτερ που φιλοξένησε το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης με τίτλο «Στο κάτω κάτω, ζωγραφική». Προηγουμένως, ήταν αναρτημένα στο κτήριο του Γερμανικού Κοινοβουλίου.
 
«Η επίδραση του Ρίχτερ στην εξέλιξη της τέχνης τις τελευταίες δεκαετίες ήταν τεράστια» είπε ο εκτελών χρέη διευθυντού της Neue Nationalgalerie, Joachim Jäger.

Η σειρά «Μπίρκεναου» μαζί με άλλα 100 έργα του καλλιτέχνη που περιλαμβάνονται στο δάνειο θα φιλοξενηθεί στη Neue Nationalgalerie, όταν αυτή ξανανοίξει και θα παραμείνουν εκεί έως το 2027 οπότε και θα ανοίξει τις θύρες του το Museum of the 20th Century.

«(Η σειρά) Μπίρκεναου θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, σε συνδυασμό με το ερώτημα πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το παραδειγματικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ερώτημα στο οποίο πρέπει κάθε φορά να δίνουμε καινούργια απάντηση» πρόσθεσε.
 
Με την ολοκλήρωση της μόνιμης στέγης των έργων, του Museum of the 20th Century, θα αφιερωθεί στον Γκέρχαρντ Ρίχτερ ολόκληρη αίθουσα στον πάνω όροφο, δίπλα σε ξεχωριστές αίθουσες που θα αφιερωθούν στον Γιόζεφ Μπόις, τη Ρεμπέκα Χορν και τη Σάρα Μόρις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέχνη