Άμυνα & Διπλωματία

Προεκλογικό μανιφέστο προκλήσεων Ερντογάν


Προκλογικό κείμενο-μανιφέστο δημοσιοποίησε το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο συνεχιζεται η προκλητική ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας και οι ανυπόστατες αιτάσεις σε βάρος της Ελλάδας, στο πλαίσιο της στρέβλωσης της πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του χθες το βράδυ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, υπό την ιδιότητα του προέδρου του AKP, ανακοίνωσε ένα κείμενο-μανιφέστο 23 σημείων, το οποίο αποτελεί συνδυασμό απολογισμού και προγραμματικών διακηρύξεων και επικεντρώνεται τόσο στα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, όσο και στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

«Κάθε επίθεση, κάθε καταστροφή, κάθε πόνος που αντιμετωπίζουμε, ιδίως οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε την ενότητά μας, να προστατεύσουμε περισσότερο την ενότητά μας και να δυναμώσουμε την αδελφοσύνη μας ακόμα περισσότερο», υποστήριξε.

Tο κείμενο του μανιφέστου του AKP αποταλείται από έξι πυλώνες πολιτικής, με τον πέμπτο εξ΄αυτών να αφορά στην Εξωτερική Πολιτική και σε αυτό υπάρχουν αρκετές αναφορές για την Ελλάδα.

Εισαγωγικά, η στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας χαρακτηρίζεται «παράδειγμα άσκησης ιμπεριαλιστικής πολιτικής δι’ αντιπροσώπου», διαψεύδοντας όλους εκείνους που «βλέπουν» ελληνοτουρκική προσέγγιση.

  • Συγκεκριμένες αναφορές γίνονται στην «υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας», «ιδίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», όπου σημειώνεται πως «οι κινήσεις της Ελλάδας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας» και υπογραμμίζεται ότι:
  • «Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματικών συνομιλιών με τη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία στάθηκε στο πλευρό μας κατά τη διάρκεια της καταστροφής του αιώνα (σεισμοί 6/2)», εννοώντας ευθέως την κλιμάκωση των τουρκικών διεδικήσεων με νομικίστικα και διπλωματικά μέσα.
  • Γίνεται αναλυτική καταγραφή πεπραγμένων (επί κυβερνήσεων AKP)  όσον αφορά στην υπεράσπιση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο (γνωστοποιήσεις ΟΗΕ, άδειες εξόρυξης ΤΡΑΟ).
  • Γίνονται εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό (ιστορική αναδρομή 20ετίας) με την υπογράμμιση πως: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο, προκειμένου να τερματιστεί κάθε είδους αδικία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, συνεχίζοντας την υποστήριξή μας προς την ΤΔΒΚ στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση».
  • Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται και στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τη σημασία του για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την ενεργειακή αναβάθμιση της Τουρκίας.

Τέλος, στα «πεπραγμένα» του 4ου Πυλώνα (Κράτος Δικαίου / Ανθρώπινα Δικαιώματα) συμπεριλαμβάνεται το επίτευγμα της «επαναλειτουργίας της Αγιά Σοφιάς ως Τζαμιού».
 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ξανά την ικανοποίησή του που έκανε την Αγιά Σοφιά Τζαμί, τονίζοντας στην ομιλία του: «Στο παρελθόν έλεγαν ‘σε αυτή τη γεωγραφία, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούν να το τολμήσουν’. Αποδείξαμε ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν παραδείγματα όπως η ήττα των πραξικοπηματιών μέχρι την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί και τις επιχειρήσεις πέραν των συνόρων. Έλεγε ο ποιητής: Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά, θα ανοίξει, θα ανοίξει. Και εγώ το διάβασα τότε αυτό. Και τι έγινε; Άνοιξε η Αγιά Σοφιά και αυτό το καταφέραμε εμείς».

«Ελπίζουμε ότι στην επερχόμενη περίοδο, θα φέρουμε τη χώρα και το έθνος μας στη θέση που αξίζει στον κόσμο. Έτσι, θα έχουμε την τιμή να μετατρέψουμε τη θλίψη δύο αιώνων της γεωγραφίας και του πολιτισμού μας σε χαρά που θα διαρκέσει για αιώνες», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος και επισήμανε:

«Η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει την πορεία της με σταθερότητα ως "νησίδα ειρήνης και ασφάλειας" σε μια εποχή που ο κόσμος και η περιοχή αντιμετωπίζουν επιδεινούμενες προκλήσεις. Θα οικοδομήσουμε τον άξονα της Τουρκίας με μια εξωτερική πολιτική όπου τόσο η χώρα μας, όσο και η περιοχή μας και η ανθρωπότητα θα βρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, την πολυμέρεια, την περισσότερη συνεργασία, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανθρωπιστική διπλωματία», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα