Πολιτική

Προεκλογική παρέμβαση Στουρνάρα και κόντρα για «παροχές»


Ως προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για «παροχές» - άποψη που αναιρείται από τα επίσημα στοιχεία.

Η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη εμπεριέχει έμμεση αμφισβήτηση-κριτική του κυβερνητικού πακέτου φοροελαφρύνσεων και παροχών και  εκδηλώθηκε λίγη  ώρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι έρχονται «ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου».

Πολιτικοί σχολιαστές  επισημαίνουν ότι αποτελεί ένα ακόμη «επεισόδιο» στην μακρόχρονη – άλλοτε υπόγεια και ενίοτε ανοιχτή – αντιπαράθεση του Διοικητή της ΤτΕ με την κυβέρνηση, η οποία συναρτάται και με το γεγονός ότι η σύζυγος του αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για εμπλοκή στο σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από κυβερνητικής πλευράς εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις. Οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  και Γ. Χουλιαράκης κατηγορούν τον επικεφαλής  της ΤτΕ ότι αγνοεί σκοπίμως  τα δημοσιονομικά και οικονομικά στοιχεία. Ζητούν μάλιστα από τον κ. Στουρνάρα να εξηγήσει πού βασίζει τον ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι… διαβάζει άλλον προϋπολογισμό - εκείνον που είχε καταρτίσει ο ίδιος ως ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Μετά τον Ευκλ. Τσακαλώτο που απάντησε χθες με ειρωνικό σχόλιο στον Γ. Στουρνάρα, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης τον κάλεσε  να διευκρινίσει πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα.

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019, που υπερβαίνει το στόχο κατά 0,6% δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο», υπογράμμισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο κ. Χουλιαράκης. «Προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και για τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι νομίζω απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης -στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα- ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση», καταλήγει ο Γ. Χουλιαράκης.

Είχε προηγηθεί το καυστικό σχόλιο του υπουργού Οικονομικών στο twitter:

Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας ως ΥΠΟΙΚ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Π/Υ και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσ. χώρος υπάρχει

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε:
 «Ο κ. Στουρνάρας το τελευταίο διάστημα κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως πολιτικές παρεμβάσεις. Επί των ημερών του, η ελληνική οικονομία δεν έπιασε ούτε μια φορά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί».

Διαβάστε επίσης