Υγεία

Προειδοποιεί η πνευμονολογική εταιρεία κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου


Τον κίνδυνο από το ηλεκτρονικό τσιγάρο επισημαίνει με ανακοίνωση της η ελληνική πνευμονολογική εταιρεία, η οποία τονίζει πως είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κανονικό κάπνισμα και η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες συνέπειες.

Οι πνευμονολόγοι υπογραμμίζουν ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς επιπτώσεις του ατμίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς χρειάζονται χρόνια ερευνών. Οι επιστήμονες έχουν ήδη συμπεράνει ότι προκαλεί εξάρτηση, και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο του ασθενούς.

Επίσης, επισημαίνουν την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα και στον κόσμο, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πολλοί έφηβοι.

Ο Δ. Μπούρος, της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ζήτησε την λεπτομερέστερη ενημέρωσης των νέων, καθώς όπως είπε η διαφήμιση των ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης απευθύνεται κυρίως στους εφήβους και στους νέους προσπαθώντας να τους επηρεάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Ευρώπη και Αμερική απαγορεύεται στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και τον FDA, θεωρεί ότι το άτμισμα είναι ένας άλλος τύπος καπνίσματος,που προκαλεί τις ίδιες ζημιές με το τσιγάρο στην υγεία.

Το εκπνεόμενο νέφος περιέχει πολλές επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να έχουν συνέπειες σε άτομα που τις εισπνέουν παθητικά και είναι ευαίσθητα. Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα διαλύματα νικοτίνης. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα