Οικονομία

Πρόεδρος EwG: Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη


Μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη ζήτησε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Χανς Φάιλμπριφ από το συνέδριο του Economist, σημειώνοντας πως μετά μπορούν να γίνουν οι συνομιλίες για μείωση των πλεονασμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Φάιλμπριφ τόνισε πως "δεν βλέπω τον χώρο για να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν για πάντα, με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη, αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών".

Ο πρόεδρος του EwG υπογράμμισε ότι "αν και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, παραμένουν οι προκλήσεις όπως τα κόκκινα δάνεια, τα οποία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Το EwG περιβάλλεται από έναν μυστικισμό. Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη. Θελω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό, γιατί το 2015 η χώρα βρισκόταν στην άβυσσο, αλλά συνεργαστήκαμε με τον κ. Χουλιαράκη και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα".

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι "το EwG δεν είναι απλά ομάδα τεχνοκρατών. Εξετάζει τις πιθανές λύσεις και πολιτικές επιλογές σε ένα θέμα με βάση την πολιτική εξισορρόπηση των δυνάμεων ανά την ΕΕ", ενώ αναφέρθηκε στον Ιούλιο του 2015 και στη συνδρομή του EwG στην τότε λύση που δόθηκε, συμπληρώνοντας ότι είναι πρωταθλητής διαρροών, ενώ θα πρέπει να περιβάλλεται από μυστικότητα.