Επιχειρήσεις

Πρόεδρος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς: Οι επιχειρήσεις να επενδύουν στις δομές που τις εξυπηρετούν


«H όποια συνεργασία με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) αν και είναι επιθυμητή δεν είναι δεδομένη», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς, Στέφανος Κυρλής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει ο κ. Κυρλής, ο ΟΚΑΑ σήμερα είναι μία ανώνυμη εταιρεία με κύκλο εργασιών 13 - 14 εκατ. ευρώ, «πράγμα που καθιστά εξαιρετικά δυσχερές να υποστηρίξει με επενδύσεις ένα σύνολο επιχειρήσεων που στο σύνολό τους έχουν τζίρο εκατοντάδες φορές μεγαλύτερο και φυσικά αντίστοιχες ανάγκες». Είναι απαραίτητο λοιπόν, όπως εκτιμά ο κ. Κυρλής, ο ΟΚΑΑ να αξιοποιήσει εργαλεία όπως οι παραχωρήσεις ή οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει ο ίδιος, η ένωση θα υποβάλει συνεκτικές προτάσεις στο Υπερταμείο «προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο έδαφος για να αναπτύξουμε τα επιχειρηματικά πλάνα μας, εντός των δομών που διαχειρίζεται».

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος «εμείς πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν στις δομές που τις εξυπηρετούν και το μοντέλο δυναμικής πολυμερούς διαχείρισης ή και ιδιοκτησίας είναι πιο κατάλληλο για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε».

Επενδυτές με άδειες τσέπες, αναφέρει ο πρόεδρος, επιδιώκουν διαχρονικά να αποκτήσουν τον έλεγχο διαφόρων κλάδων μέσα από στρεβλές ή και μονοπωλιακές παραχωρήσεις, το ίδιο ισχύει φυσικά για Λαχαναγορές και Ιχθυόσκαλες και πολλά σχέδια που παρουσιάζονταν ως σωτήρια για την Αγορά, θα αποδυνάμωναν τις επιχειρήσεις μας και θα έθεταν το χονδρεμπόριο σε δεύτερη μοίρα προς όφελος ευκαιριακών δραστηριοτήτων.