Διεθνή

Προεδρικές εκλογές Βραζιλίας: Υπάρχει κίνδυνος ταραχών χειρότερων από του Καπιτωλίου των ΗΠΑ


Η Βραζιλία διατρέχει κίνδυνο να βιώσει επεισόδια πολύ σοβαρότερα από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον που συντάραξε τις ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής του ανώτατου εκλογοδικείου Έντσον Φακίν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Έκανε το σχόλιο αυτό καθώς οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να φέρουν τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, να παραμένει σε μεγάλη απόσταση από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Από πέρυσι, ο κ. Μπολσονάρου, νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, έχει απειλήσει επανειλημμένα πως ίσως δεν αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 2ης Οκτωβρίου. Προσπάθησε –ανεπιτυχώς– να προωθήσει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να αλλάξει η μέθοδος ψηφοφορίας, να διεξαχθεί με χάρτινα ψηφοδέλτια, όχι ηλεκτρονικά. Διατείνεται, παρά τις επανειλημμένες κατηγορηματικές διαψεύσεις των εκλογικών αρχών, ότι διαπράχθηκε νοθεία σε προηγούμενες εκλογές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

«Μπορεί να βιώσουμε επεισόδιο ακόμα πιο σοβαρό από αυτά της 6ης Ιανουαρίου (2021) στο Καπιτώλιο», επισήμανε ο κ. Φακίν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Wilson Center της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου προειδοποίησε ακόμη πως θα ανεχθεί καμία «ανάμιξη» στην εκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα συνεργασίας και όχι ανάμιξης στα πολιτικά πράγματα, επέμεινε.

Νωρίτερα φέτος, το Εκλογοδικείο δημιούργησε επιτροπή διαφάνειας, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι διαφόρων κρατικών θεσμών –συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων–, για να εγγυηθεί την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας.

Μολονότι επισήμως η ηγεσία των βραζιλιάνικων ένοπλων δυνάμεων έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα γίνει σεβαστό όποιο κι αν είναι, ορισμένοι αξιωματικοί έχουν βρεθεί στα πρωτοσέλιδα απηχώντας ισχυρισμούς του κ. Μπολσονάρου περί αδυναμιών στο σύστημα ψηφοφορίας και πιθανής νοθείας.

«Προφανώς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοια πράγματα. Συνεργασία ναι, επεμβάσεις ποτέ», τόνισε ο κ. Φακίν στην ομιλία του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα