Χρηστικά

Προαιρετική επικουρική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ για μη μισθωτούς


Επικουρική σύνταξη μπορούν να εξασφαλίσουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και έχουν γεννηθεί μετά τις 31.12.1986. Από σήμερα τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο διαχειρίζεται τον «ατομικό κουμπαρά» κάθε ασφαλισμένου και θα χορηγεί επικουρικές συντάξεις ανάλογες με τις πραγματοποιηθείσες εισφορές

Η ένταξη στο ΤΕΚΑ των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας μπορεί να γίνει από σήμερα με απλή διαδικασία, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που άρχισε να λειτουργεί.

Οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr και επιλέγουν την πλατφόρμα 2 -Προαιρετική υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ. Η είσοδος γίνεται με τον κωδικό TAXISnet και στη συνέχεια συμπλήρωση του ΑΜΚΑ

Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για τον κλάδο της επικουρικής, με δυνατότητα ανανέωσης ετησίως, όπως ισχύει και στην κύρια ασφάλιση. Το ύψος των εισφορών που επιλέγεται καθορίζει το τελικό ποσό της σύνταξης που θα προκύψει.

Η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ ξεκινά την πρώτη ημέρα του μήνα της αίτησης, π.χ. εάν η αίτηση υποβληθεί στις 26.09, η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης είναι 01.09. Εφεξής, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναρτάται διακριτό ειδοποιητήριο ΤΕΚΑ και η εξόφληση των εισφορών θα πραγματοποιείται με τη χρήση διακριτού κωδικού πληρωμής (RF TEKA).

 Από τις αρχές του έτους βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα 1 - Μετάβαση στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, που αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31.12.2023.

Το ΤΕΚΑ είναι ένα δημόσιο ταμείο που ιδρύθηκε με σκοπό τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, εφαρμόζοντας το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών. Οι ασφαλισμένοι έχουν ήδη υπερβεί τις 280 χιλιάδες, με μέση ηλικία τα 23 έτη, καθιστώντας το δικαίως «Ταμείο των Νέων».

Με την προαιρετική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ, δίνεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να επενδύσουν στο μέλλον τους συγκεντρώνοντας αποταμιεύσεις και να δημιουργήσουν περιουσιακό κεφάλαιο για τη συνταξιοδότηση τους..

Περισσότερες πληροφορίες στο site: https://teka.gov.gr/

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα