Επιχειρήσεις

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα


Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate, αποτελώντας παράλληλα ένα από τα πιο επιτυχημένα turnaround stories των τελευταίων ετών.

Η συνεχής ανοδική πορεία

Τρεις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε μόλις 1,5 έτος, εντυπωσιακή άνοδος των οικονομικών μεγεθών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σημαντική και ταχύτατη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων και ένα από τα πιο επιτυχημένα turnaround stories των τελευταίων ετών, συνθέτουν το προφίλ της Premia Properties, "challenger του real estate", όπως αποκαλούν οι κύκλοι των επενδυτών, την εταιρία.

Η τελευταία μάλιστα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε εν μέσω θερινής ραστώνης αποτέλεσε μία κίνηση ματ που αποκάλυψε την λελογισμένη ανάληψη ρίσκου, αλλά και τις καλά σχεδιασμένες κινήσεις της έμπειρης διοικητικής ομάδας της εταιρίας. To αποτέλεσμα; Η υπερκάλυψη αλλά και η ευρεία συμμετοχή από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Η στρατηγική, αλλά και η τολμηρή κίνηση της εταιρίας «γύρισε κεφάλια» και άνοιξε το δρόμο για να δούμε ακόμη πιο εντυπωσιακές κινήσεις από την Premia Properties, η οποία παρά την ραγδαία ανάπτυξη που έχει δει σε λίγους μόλις μήνες, παραμένει προσηλωμένη στο φιλόδοξο αναπτυξιακό της πλάνο.

Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο η Premia Properties εξέδωσε για πρώτη φορά Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, ύψους 100 εκατ. Ευρώ, πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο 2,80%. Η έκδοση υπερκαλύψθηκε κατά 2,04 φορές , με συμμετοχή Ιδιωτών, αλλά και Ειδικών Επενδυτών, αποτελώντας μια ακόμα ένδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς στις αναπτυξιακές δυνατότητες της εταιρίας. Τα κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του  αναπτυξιακού πλάνου της εταιρίας, το οποίο περιλαμβάνει την περαιτέρω μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου της, αλλά και επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία αξίας.

Premia Properties

Η Premia Properties αποτελεί μία εταιρία διαφορετική από τις άλλες του κλάδου της. Διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο με σημαντική ποιότητα και ποσότητα. Έχει καταφέρει να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από επτά (7) ακίνητα αξίας €65,9 εκ. πριν από περίπου ένα χρόνο σε είκοσι επτά (27) σήμερα, αγγίζοντας τα €173 εκ., συμπεριλαμβανομένων των σχολείων μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, τομέας στον οποίο η Premia θεωρείται πρωτοπόρος.

Σε μία εποχή που διακρίνεται για την μεταβλητότητα των αγορών και τους απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία του Covid, βλέπουμε πως υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να αποτελέσουν μία θετική διαφήμιση για τη χώρα μας στα διεθνή roadshows. Εταιρίες όπως η Premia Properties, που έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε μία δύσκολη περίοδο εστιάζοντας μάλιστα -στρατηγικά- σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία όπως τα logistics και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα που ταυτόχρονα καθιστούν την ανάπτυξη βιώσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες. 

Premia, Μουσικό σχολείο

Υποστήριξη από τη Σουηδία και εξειδικευμένη Διοικητική ομάδα

Με το ορόσημο της επιτυχημένης τρίτης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Premia προσέλκυσε πλήθος ξένων επενδυτών, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την ευρεία διασπορά της μετοχής (free float). 
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ένας εκ των βασικών επενδυτών και στρατηγικός εταίρος της Premia Properties είναι η εταιρεία κολοσσός στο real estate FASTIGHETS AB BALDER, η οποία μέσω της ΑΜΚ απέκτησε ποσοστό 17,22% στο μετοχικό κεφάλαιο της. Διαθέτει παρουσία σε 6 χώρες και ανήκει στον Σουηδό επιχειρηματία Erik Selin, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο συγκαταλέγεται στους 750 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, με περιουσία ύψους 5,1 δισ. δολαρίων, αλλά θεωρείται αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο με επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 ετών.

Αέρας Σουηδίας x2 λοιπόν για την Premia, αν λάβουμε υπόψη μας και το ότι βασική μέτοχος είναι η Σουηδική εταιρία Sterner Stenhus, που παραμένει ενεργά στο πλευρό της διοικητικής ομάδας στην Ελλάδα. Μιας ομάδας που διαθέτει εξειδίκευση, εμπειρία και έχει ως στόχο τη διαρκή ανάπτυξη, τη συνεχή εφαρμογή στοχευμένης στρατηγικής, αλλά και την ουσιαστική πρόοδο. Η Premia έχει επενδύσει σε μία ομάδα ανθρώπων που διαθέτει σαφή προσανατολισμό στο αποτελέσματα, με σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και αναβάθμιση έργων, με μία ιδιαίτερα αναπτυγμένη κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης.

Friesland by Premia

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας και του «μαζί»

H βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί επιλογή ουσίας για την Premia Properties. Παραμένει προσηλωμένη και φιλοδοξεί να ενεργεί βιώσιμα μετρώντας την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοσή της ακολουθώντας τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας.  Για την εταιρία άλλωστε η βιωσιμότητα είναι μια επιχειρηματική μέθοδος συνώνυμη με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ευθύνη που προέρχεται από την πλήρη αναγνώριση του ρόλου της ως εταιρικός πολίτης. Και πρόσφατα αυτή η υπόσχεση αναγνωρίστηκε με την είσοδο της Premia στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ένα ακόμα κίνητρο λοιπόν για να την προσέλκυση ξένων επενδυτών που δίνουν ολοένα και περισσότερη βαρύτητα στις εταιρίες που ενσωματώνουν στη λειτουργία τους τα ESG κριτήρια. Μία ελληνική εταιρία που επενδύει με συνέπεια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση του κάθε Έλληνα. Γιατί βασική αρχή της Premia Properties είναι η συμμετοχική φιλοσοφία. 

Λαμπρές Προοπτικές για το μέλλον

Premia Ασπρόπυργος

Στις προτεραιότητες της εταιρίας για το μέλλον παραμένει η υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της Premia, ύψους 120 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις στον τομέα logistics, των εμπορικών αλυσίδων (big boxes), αλλά και επενδύσεις σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώροι περίθαλψης τρίτης ηλικίας, παραμένει στην ατζέντα της.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Premia, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές των θεσμικών μετόχων της, πρωτοπορεί και πάλι επενδύοντας σε ένα νέο κλάδο διαχείρισης ακινήτων, αυτόν των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), έχοντας ήδη αγοράσει ένα ακίνητο 58 διαμερισμάτων στον Πειραιά, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο του 2021, ανακοίνωσε την συμφωνία για την εξαγορά άλλων τριών ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

Μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μετόχων και των στελεχών της εταιρείας, ο στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητα, ανεβάζοντας τη συνολική αξία του σε 1 δισ. ευρώ. Όλα δείχνουν πως ακόμη και αυτός ο στόχος δεν είναι μακριά. Πρόσφατα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Μια στρατηγική κίνηση που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της Εταιρείας για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Η Premia Properties έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά για το ελληνικό real estate και όπως φαίνεται έχει ανοίξει τον δρόμο για εισροή ξένων κεφαλαίων, λειτουργώντας ως διαφήμιση για τη χώρα, ως «επενδυτική ατραξιόν». Διαθέτει σταθερή και σημαντική κερδοφορία με εύρωστη κεφαλαιακή δομή και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που δημιουργεί ισχυρές ταμειακές ροές. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την πεπειραμένη διοικητική ομάδα, την ξεκάθαρη επενδυτική στρατηγική, αλλά και την προσήλωση στους φιλόδοξους στόχους της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και δείχνει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια από το ΧΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα