Αγορές

"Πράσινος" ξανά ο Dow- Μικτά πρόσημα στη Wall


Με μικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα η Wall Street, μετά τη συμφωνία στην Αμερικάνικη Γερουσία για το σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ με 2 τρισ. δολάρια.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε διακυμάνσεις, παρά το γεγονός πως ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το «ιστορικό» σχέδιο, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού. Για τους πολίτες το πακέτο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα δοθούν 1.200 δολάρια σε κάθε ενήλικο που καλύπτει τα κριτήρια και επιπλέον 500 δολάρια για κάθε παιδί. Η ασφάλιση ανέργων θα επεκταθεί στους τέσσερις μήνες, οι παροχές θα αυξηθούν κατά 600 δολάρια την εβδομάδα και η επιλεξιμότητα θα διευρυνθεί για να καλυφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι. Σε συνδυασμό με την παρέμβαση της FED, η προτεινόμενη νομοθεσία αντιστοιχεί σε τόνωση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 30% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, όπως δείχνει η καταμέτρηση στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, πάνω από 60.000 κρούσματα του COVID-19 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ και 827 πέθαναν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πίσω από Κίνα και Ιταλία.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Φεβρουάριο, καθώς μειώθηκαν 4,4% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 765.000, ενώ η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 345.000.

Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, αφού αυξήθηκαν 1,2% τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των παραγγελιών για νέα αυτοκίνητα. Εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών έπεσαν 0,6% τον Φεβρουάριο.

Σήμερα ο  αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να ανακάμψει με ισχυρό ρυθμό μέχρι το Φθινόπωρο μετά από μια άνευ προηγουμένoυ κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο λόγω του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 21,200.55 μονάδες, με κέρδη 2.39%.

Παράλληλα, ο S&P 50 έφτασε τις 2,475.56 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.15%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,384.3 μονάδες, με πτώση 0.45%.