Διεθνή

Πράσινο φως των «27» της ΕΕ στη συμφωνία για το Brexit


Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να “περάσει” για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μόλις κάποια λεπτά χρειάστηκαν για να πει η Ευρωπαϊκή Ένωση... αντίο στην Βρετανία καθώς οι ηγέτες της ΕΕ σε λιγότερο από μία ώρα ενέκριναν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης.

Η σκυτάλη περνάει στην Τερέζα Μέι, καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να “περάσει” την συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αυτή είναι η συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο να την εγκρίνει» ήταν το μήνυμα Γιούνκερ.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter:


ΕΕ: Δεν θα υπάρξει άλλη συμφωνία για τη Βρετανία

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στο χώρο της ειδικής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit είχε στείλει μήνυμα ότι η συμφωνία που συζητείται είναι η καλύτερη δυνατή. Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το «διαζύγιο» της ΕΕ με τη Βρετανία προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».

«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις δομικές της θέσεις και ελπίζω ότι το Βρετανικό κοινοβούλιο που είναι σοφό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία». «Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του συναινετικού διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Και ξεκαθάρισε: «Όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο»

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι "εύθραυστη" και την ανάγκη "επανίδρυσής" της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ", δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει "ανάγκη για επανίδρυση" της 'Ενωσης. "Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος" και "επιδέχεται βελτίωση", πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια "καλή συμφωνία".

Τη σύμφωνη γνώμη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάνοντας λόγο για «μια καλή συμφωνία και για τους δύο».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας για το Brexit. «Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω.

Η συμφωνία

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν την περασμένη Πέμπτη σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αρχή που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή.

Το κείμενο αυτό των 26 σελίδων, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ..

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας

Αντιθέτως η συνθήκη αποχώρησης της ΕΕ είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).

Έκκληση Μέι για στήριξη της συμφωνίας

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε σήμερα τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

"Η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ” είπε η Τερέζα Μέι και υποστήριξε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει “έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας.”

Παράλληλα όπως είπε, “θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες.”

Εξάλλου το Σάββατο με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .

Η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε ως “πρόκληση” τα αριθμητικά δεδομένα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας για την έγκριση της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, για το Brexit.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια “πολύ μεγάλα ρίσκα” για την χώρα.

“Τα αριθμητικά δεδομένα για την ώρα, αποτελούν μία πρόκληση. Ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες,” δήλωσε ο Χαντ σήμερα στο BBC.

“Από την άλλη μεριά, νομίζω πως αυτό που θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου, είναι να σκεφτούν αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον,” τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Βρετανικές αντιδράσεις

Πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο του Leave στη Βρετανία που κάνει λόγο για ξεπούλημα της Τερέζα Μέι και καλεί τους Τόρις να... ξυπνήσουν και να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την «φάρσα». 

DUP Β. Ιρλανδίας: Θα επανεξετάσουμε τη στήριξη στη Μέι

Η ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε σήμερα ότι «θα επανεξετάσει» τη συμφωνία στήριξης προς την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, εάν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν αυτή την συμφωνία -δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το πράξουν- αλλά αν το κάνουν, τότε, προφανώς, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης» ανέφερε η Αρλίν Φόστερ σε εκπομπή του BBC (Andrew Marr show) μετά από τη σημερινή αποδοχή της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τι πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία για το Brexit

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις