Οικονομία

Κύρτσος: Θα πάρουμε τη δόση των 750 εκατ. ευρώ λόγω ευρωεκλογών


«Θεωρώ ότι θα την πάρουμε αυτή τη δόση, το πολύ να υπάρχει κανένας μήνας καθυστέρηση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα 750 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν δόση των περί τα 4,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα, που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2022, σε εξαμηνιαίες δόσεις.

«Σε αυτή τη φάση οι θεσμοί δεν κάνουν εποπτεία, γιατί και οι θεσμοί επηρεάζονται πολιτικά, είμαστε όλοι σε προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Επομένως, όλα τα προβλήματα και όλες τις εκκρεμότητες τα σκουπίζουν κάτω από το χαλί. Αυτή είναι και η Ευρωπαϊκή μέθοδος, αναπόφευκτη κατά την άποψή μου, δηλαδή, και με την Ιταλία που τριπλασίασε το έλλειμμά της τα βρήκανε και με τη Γαλλία που ξέφυγε πάνω από το 3% το όριο του δημοσιονομικού τα βρήκανε, και με την Ισπανία που έχει χαλαρώσει γιατί πάει σε εκλογές τα βρήκανε, και με εμάς -με την κυβέρνηση δηλαδή- τα έχουν βρει, κάνουν κάποια σχόλια, αναβάλουν τα πάντα, για παράδειγμα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή "φτιάχνει βαλίτσες" σε αυτή τη φάση, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Άλλοι ετοιμάζονται να πάνε "σπίτι τους" και άλλοι ετοιμάζονται να πάνε στην επόμενη επαγγελματική ή πολιτική ενασχόλησή τους», εξήγησε ο κ.Κύρτσος.

Σημείωσε, δε, ότι «σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα- μνημόνιο, αυτό από το οποίο βγήκε ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, θα παίρναμε επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα της τάξης των 8 έως 9 δισ. ευρώ», ενώ «με τη νέα συμφωνία στο τρίτο πρόγραμμα μνημόνιο δε θα παίρναμε τίποτα και τώρα που θεωρητικά τουλάχιστον βγήκαμε από το μνημόνιο θα πάρουμε τα μισά από ό,τι θα παίρναμε με το δεύτερο πρόγραμμα μνημόνιο, δηλαδή 4 με 5 δισ. ευρώ, με δόσεις, σε βάθος χρόνου και υπό όρους». «Αυτό και μόνο», συμπέρανε ο ευρωβουλευτής, «δείχνει τα διαπραγματευτικά λάθη που έχουν γίνει, δηλαδή, χαμένα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο και βέβαια θα τα παίρνουμε σιγά- σιγά και με κάποιους όρους, σε αυτή τη φάση οι όροι δε νομίζω ότι θα τηρηθούν, γιατί είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αργότερα όμως τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο αυστηρά».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη των νέων συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αποτυπώθηκε στα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, ο κ. Κύρτσος σημείωσε: «Όντως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, θα μείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, αλλά με σοβαρές απώλειες, όπως και η κεντροαριστερά, δηλαδή οι σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι επιπλέον χάνουν τους Βρετανούς Εργατικούς λόγω του Brexit --μία μεγάλη απώλεια. Επομένως οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες -Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά- δε θα είναι σε θέση να ορίζουν την πλειοψηφία, θα χρειάζονται μία τρίτη -ενδεχομένως και τέταρτη- πολιτική ομάδα, για να φτάνουν σε πλειοψηφία, που θα ορίζει για παράδειγμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή θα εγκρίνει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δυνάμεις της σκληρής και της άκρας Δεξιάς θα ενισχυθούν -βλέπουμε τι γίνεται στη Γαλλία, όπου η Λεπέν αναμένεται να βγει πρώτη, ο Σαλβίνι πάει πολύ καλά στην Ιταλία, γύρω στο 30%. Επομένως, η μεγάλη μάχη είναι μεταξύ των δυνάμεων που θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και των Δεξιών ευρωσκεπτικιστών  και των ακροδεξιών αντιευρωπαίων, που θέλουν λιγότερη Ευρώπη. Εμείς θέλουμε περισσότερο Ευρώπη, πρώτον γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες ευρωπαϊκές πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα και δεύτερον επειδή η Ελλάδα έχει ειδικά προβλήματα -χρέος, οικονομική κρίση- άρα στηριζόμαστε σε ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ακόμα και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αναφορικά με τη βράβευση των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Μόναχο με το βραβείο Ewald von Kleist ο ευρωβουλευτής είπε: «Είναι μία βράβευση σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, επομένως τι να την κάνουμε αυτή τη βράβευση. Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικάνοι και οι νατοϊκοί, βραβεύουν τον εαυτό τους, δε βραβεύουν ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Ζάεφ, δηλαδή βραβεύουν μία πολιτική, που ήθελαν εδώ και δεκαετίες, στην οποία έλεγαν "όχι" και καλώς έλεγαν "όχι", οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας είπε "ναι"».

Σχετικά με την προοπτική ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια μέσα και από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ.Κύρτσος ανέφερε: «Παλαιότερα όταν οι σχέσεις μας με τα Σκόπια ήταν στη χειρότερη κατάσταση, είχαμε τεράστια ελληνική οικονομική διείσδυση, γιατί είχαμε μία συγκριτικά ισχυρή οικονομία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση οικονομικής απόσυρσης από τα Δυτικά Βαλκάνια --όχι μόνο από τα Σκόπια. Πρώτον, υπάρχει συμφωνία μετά την κρίση του 2015 και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αφελληνιστεί, διότι κυρίως funds του εξωτερικού τις ελέγχουν, πουλάνε τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια γενικά, το οποίο είναι εντυπωσιακό. Δηλαδή, επί δεκαετίες αναπτύσσαμε την τραπεζική διείσδυση των ελληνικών τραπεζών και τώρα κάνουμε τραπεζική απόσυρση πρώην ελληνικών τραπεζών. Είναι συγκλονιστικό αυτό. Και το δεύτερο είναι ότι ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν στα Βαλκάνια με φορολογικούς συντελεστές 10%, όπως η Βουλγαρία, ενώ στα Σκόπια είναι ένα είδος φορολογικού παραδείσου αλλά έχουν άλλα προβλήματα, εμείς εξακολουθούμε να έχουμε 29% φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη και ο κ. Τσίπρας θα μας κάνει τη μεγάλη χάρη να το μειώσει στο 28%. Και νομίζουμε τώρα ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες θα κάνουμε οικονομική διείσδυση. Απλά δεν πρόκειται να γίνει, σε φάση οικονομικής απόσυρσης είμαστε, αλλά είναι ένα από τα άλλοθι που χρησιμοποιούνται ότι, τέλος πάντων, "ας κάνουμε εθνικές υποχωρήσεις γιατί αυτό θα φέρει κέρδη, λεφτά, επενδύσεις". Δεν ξέρω τι ακριβώς θα φέρει, αλλά εν πάση περιπτώσει κανείς δεν μπορεί να το αιτιολογήσει».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις