Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με κέρδη, κατά κύριο λόγοέκλεισε, απόψε, η Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από την επανέναρξη των σινο-αμερικάνικων εμπορικών διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα και την επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε μικτα πρόσημα, παρά την επιβράδυνση της απασχόλησης τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική στη Fed και τον διοικητή αυτής, Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι «η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Τα αύξησαν πολύ νωρίς και τα μείωσαν πολύ αργά -και η μεγάλη δόση ποσοτικής σύσφιξης δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Πού τον βρήκα αυτόν τον τύπο τον Τζερόμ;».

Ο Πάουελ σε ομιλία που έδωσε στη Ζυρίχη τόνισε πως η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει μια ύφεση στις ΗΠΑ ή στην παγκόσμια οικονομά, συμπληρώνοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά μια σειρά από αβεβαιότητας, όπως οι εμπορικές κόντρες, και θα «δράσει κατάλληλα για να διατηρηθεί η οικονομική επέκταση». Παράλληλα, παρουσίασε μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η εμπορική πολιτική προκαλεί αβεβαιότητα, αλλά η κατανάλωση βρίσκεται σε καλή κατάσταση, συμπληρώνοντας ότι «δεν θα έβλεπα μια ύφεση ως την πιο πιθανή εξέλιξη για τις ΗΠΑ ή για την παγκόσμια οικονομία». Κλείνοντας, είπε ότι εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες έχουν μικρότερη ευχέρεια να στηρίξουν την οικονομία σε περίπτωση που προκύψει μια ύφεση.

Χθες, η Wall Street Journal υποστήριξε ότι κατά την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία θα λάβει χώρα, σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξει πιθανότατα νέα μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ κάποιοι ζητούν μείωση 50 μονάδων βάσης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 26,797.60 μονάδες, με άνοδο 0.26%    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε περίπου τις 2,979.47 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.12%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 8,103.07 μονάδες, με πτώση 0.17%.