Αγορές

"Πρασίνισαν" οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις υπογραφές για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε υπέγραψαν, στον Λευκό Οίκο, τη «φάση 1» της σινο-αμερικάνικης εμπορικής συμφωνίας.

Ο  Τραμπ χαρακτήρισε ως «ιστορική» την εμπορική συμφωνία, σημειώνοντας πως «σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ διατηρούν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα γιατί διαφορετικά δεν έχουν κάποιο άλλο διαπραγματευτικό χαρτί και μόλις ολοκληρωθεί η «δεύτερη φάση» της συμφωνίας τότε θα άρουμε τους δασμούς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε, σήμερα, ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει για την “δεύτερη φάση” της εμπορικής συμφωνίας, ενώ ο Τραμπ, με ανάρτηση του στα social media, τονίζει: «250 δισ. δολάρια θα επιστρέψουν στη χώρα μας. Είμαστε σήμερα σε μία σημαντική θέση για την έναρξη της δεύτερης φάσης. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι σαν κι αυτή στην ιστορία των ΗΠΑ!», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως για αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ύψους 200 δισ. δολάρια, τα επόμενα δύο χρόνια, δεσμεύτηκε η Κίνα, ως αντάλλαγμα σε μειώσεις δασμών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά επιπλέον ενεργειακών προϊόντων αξίας 54 δισ. δολαρίων, προϊόντων μεταποίησης 78 δισ., αγροτικών προϊόντων 32 δισ. και επιπλέον υπηρεσιών 38 δισ.

Την ίδια ώρα, τα πρακτικά της συνεδρίασης που έγινε στις 12 Δεκεμβρίου, δημοσιοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εντός αυτών υπογραμμίζεται ότι «τα εισερχόμενα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αδύναμη, αλλά σταθεροποιητική δυναμική ανάπτυξης της ευρωζώνης». Παράλληλα, τονίζεται: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ήπιας ανόδου του δομικού πληθωρισμού». Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν η πρώτη υπό την ηγεσία νέας προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου έμειναν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 2,7 εκατομμύρια αιτήσεις δέχθηκε η υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο από Ευρωπαίους πολίτες που αιτούνται άδεια παραμονής και εργασίας στη Βρετανία μετά το Brexit, στο πλαίσιο του προγράμματος Εγκατάστασης για πολίτες της ΕΕ (EU settlement scheme), από την έναρξή του τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, υποβλήθηκαν 163.300 αιτήσεις, που ανεβάζουν τον αριθμό του συνόλου των αιτήσεων σε 2.756.100, ενώ από αυτόν τον αριθμό έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία σε 2.450.100 αιτήσεις. Από τον αριθμό των επεξεργασμένων αιτήσεων, σε ποσοστό 58% δόθηκε το καθεστώς εγκατάστασης (settled status) και σε ποσοστό 41% δόθηκε το καθεστώς προ-εγκατάστασης (pre-settled status), που σημαίνει ότι σε μετέπειτα στάδιο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να αποκτήσουν το καθεστώς εγκατάστασης (settled status). Έξι αιτήσεις απορρίφθηκαν γιατί κρίθηκαν ακατάλληλες. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με την πλειοψηφία να προέρχεται από την Αγγλία (2,5 εκατομμύρια), τη Σκοτία (135.800), τη βόρεια Ιρλανδία (44.700) και την Ουαλία (44.100). Από Έλληνες πολίτες υποβλήθηκαν 61.200 αιτήσεις, ενώ η πλειοψηφία προέρχεται από Πολωνούς (πάνω από 500.000), Ρουμάνους (πάνω από 400.000) και Ιταλούς (σχεδόν 300.000)

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, το ΑΕΠ της Κίνας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό που θα είναι μεγαλύτερο από το 6% για το 2019, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε. Παράλληλα, τόνισε πως η οικονομική εικόνα του Ιανουαρίου έχει επίσης ενδείξεις για ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα, δήλωσε . Ο Χε μίλησε και για την συνέχιση των οικονομικών και λοιπών μεταρρυθμίσεων με στόχο το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις ξένες επενδύσεις.

Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Δεκέμβριο, ενώ αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για τον Νοέμβριο.  Συγκεκριμένα, το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ενίσχυση 0,3% τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η άνοδος του Νοεμβρίου αναβαθμίστηκε στο 0,3% από 0,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.  Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 5,8% υψηλότερα.

Κέρδη σημείωσαν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με ώθηση από την ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, το Reuters τονίζει πως οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 21,4%, στα 1.261.742 οχήματα στην ΕΕ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών τον Δεκέμβριο.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε  0,6%. Επίσης, ενισχύθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018. Ο δείκτης είναι εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο εθνικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,5% σε μηνιαία βάση και στο 1,5% σε ετήσια.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε, περίπου, στις 420.36 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0.17%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.773,65 μονάδες, με άνοδο 0,12%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7.612,84 μονάδες, διολισθαίνοντας 0,39%.

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 13.429,28 μονάδες. 

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6.039,03 μονάδες, αυξήθηκε 0,11%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 23.940,41 μονάδες, με άλμα 0,74%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.567 μονάδες, κερδίζοντας 0,58%.