Αγορές

Πράσινα ταμπλό στη Wall Street μετά την ανάκαμψη της μετοχής της Boeing


Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, στον απόηχο ορισμένων στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ. H μετοχή της Boeing δέχθηκε αρχικά ισχυρές πιέσεις, μετά και την απαγόρευση πτήσεων του αεροσκάφους 737 Max και στις ΗΠΑ, τελικώς έκλεισε με θετικό πρόσημο στο +0,46% και τα 377,14 δολάρια, διακόπτοντας το καθοδικό σερί 7 ημερών. Οι επενδυτές της Boeing έχασαν σωρευτικά 26,6 δισ. δολάρια τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 25.702μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 2.811 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,69% υψηλότερα στις 7.643 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,5%) και Walgreens Boots (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-0,8%) και Walt Disney (-0,6%).

Ώθηση στους S&P 500 και Nasdaq προσέφερε εκ νέου η τεχνολογία, που στις δύο ημέρες κατέγραψε κέρδη 2,7%, αποτελώντας τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους. Οι μετοχές των Facebook (+0,84%), Amazon (+1,06%), Alphabet (+0,15%) και Apple (+0,44%) όλες κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μικρή άνοδο το Φεβρουάριο, ένδειξη ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση.

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που συχνά σημειώνουν μεγάλες μεταβολές, οι τιμές αυξήθηκαν επίσης 0,1% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, η ζήτηση για διαρκή αγαθά αυξήθηκε τον Ιανουάριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι συνολικές παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 0,6%.

Τέλος, οι κατασκευαστικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 1,3% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,28 τρισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,5% τον Ιανουάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,4% στα 58,26 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.309 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1337 δολ. από 1,1289 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,61%.