Αγορές

Πράσινα ταμπλό στη Wall Street


Με πράσινα ταμπλό ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται κυρίως στην εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας όσο και στις συνεδριάσεις των κορυφαίων Κεντρικών Τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones ξεπέρασε τις 27.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις, οι οποίες διατηρήθηκαν και έγιναν πιό έντονες μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα εξαιρέσει αμερικανικά προϊόντα από την επιβολή δασμών.

Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε την απόφασή της να εξαιρέσει 16 κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς, πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Από 17 Σεπτεμβρίου και για ένα χρόνο οι δασμοί στα συγκεκριμένα προϊόντα θα «παγώσουν», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Στη λίστα περιλαμβάνονται φάρμακα για τον καρκίνο, ορυκτέλαια και χημικά.

Μέσω αναρτήσεων στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η Fed πρέπει να ρίξει τα επιτόκια στο μηδέν ή ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. «Οι ΗΠΑ πρέπει πάντα να πληρώνουν το πιο χαμηλό επιτόκια. Όχι πληθωρισμός! Η αφέλεια του Τζέι Πάουελ και της Fed δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που άλλες χώρες ήδη κάνουν. Χάνουμε μία ευκαιρία ζωής, εξαιτίας των “κουφιοκέφαλων”».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μικρή άνοδο σημείωσε το κόστος χονδρικής των αμερικανικών προϊόντων τον Αύγουστο, με τον πληθωρισμό ωστόσο να παραμένει χαμηλός. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της διατροφής και της ενέργειας, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,84% ή 226 μονάδες στις 27.136, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,72% στις 3.000 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,06% στις 8.169 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,2%) και Apple (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-1,3%) και 3M Co (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 2,9% στα 55,75 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.503 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1009 δολ. από 1,1045 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,74%.