Πολιτική

Πράγα: Μακριά Μητσοτάκης - Ερντογάν και στην οικογενειακή φωτογραφία


Κανένα περιθώριο για συνάντηση δεν διαφαίνεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι και οι δύο συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται στην Πράγα.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στην καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των 44 ηγετών που μετέχουν στη Σύνοδο Όπως απεικονίζεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στα αριστερά της δεύτερης σειράς, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος στην πρώτη σειρά και στα δεξιά, κάτι που φυσικά επιβεβαιώνει το ψυχρό κλίμα ανάμεσά τους.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι δυο ηγέτες φέρεται να μην αντάλλαξαν όχι απλά κουβέντα αλλά ούτε και βλέμμα, παρά το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρασε μπροστά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η μεγάλη απουσία από τη φωτογραφία - Οι εντάσεις και τα μηνύματα

Σαράντα τέσσερις ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και μια απουσία: σε μια φωτογραφία, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, η πρώτη σύνοδος της οποίας διεξάγεται σήμερα στην Πράγα, κατέδειξε το χάσμα που χωρίζει τη Μεγάλη Ευρώπη από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η οικογενειακή φωτογραφία ήταν η στιγμή που περίμεναν οι περισσότεροι, αυτήν την ημέρα που έβριθε από συμβολισμούς: ήταν η συνύπαρξη όλων των ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου, των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνων που έφυγαν (Βρετανία), των υποψήφιων προς ένταξη (Ουκρανία, Μολδαβία, Βαλκάνια…), και εκείνων που δεν τρέφουν τέτοιες φιλοδοξίες (Ελβετία, Νορβηγία).

Στο προσκλητήριο, απόντες ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος σύμμαχός του, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που στηρίζει τη Μόσχα στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η ΕΠΚ στέλνει «ένα μήνυμα ενότητας» και «στρατηγικής φιλίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό μήνυμα» προς το Κρεμλίνο, σχολίασε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

Ο τόπος ήταν επίσης συμβολικός, φορτισμένος από την ιστορία: η Πράγα της Βελούδινης Επανάστασης του 1989 που άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και της ΕΣΣΔ.

Όμως οι διαφορές, ακόμη και οι εντάσεις μεταξύ των ηγετών, δεν κρύβονταν επίσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπήκε πρώτη στο κάδρο, κάτω από τον γοτθικό θόλο της Αίθουσας Βλαντισλάβ, στην καρδιά του επιβλητικού Κάστρου της Πράγας, όπου ο αντιφρονών συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας το 1989.

Όπως και ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πήρε τη θέση της στην άκρη, στην μπροστινή σειρά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα «καπελώσει» τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο «πατέρας» της ΕΠΚ, καθώς εκείνος είχε την ιδέα, τον Μάιο, στάθηκε στο κέντρο, στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στον Φιάλα και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Λίγο δεξιότερα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, που επικρίνεται για τις συχνές στρατιωτικές συγκρούσεις με την Αρμενία, έδειχνε να αναζητά με το βλέμμα κάποιον συνομιλητή. Αντάλλαξε μερικές λέξεις με τον Σαρλ Μισέλ, όπως και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που επίσης επικρίνεται από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Μακρόν, που επιδιώκει να βρεθεί μια λύση στην κρίση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, πέρασε δίπλα από τον Αλίγιεφ χωρίς να του μιλήσει και λίγο αργότερα έπιασε συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκε και αυτός τελικά στην αίθουσα, παίρνοντας θέση δίπλα στον σύμμαχό του, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, η στάση του οποίου στο ουκρανικό συχνά κρίνεται διστακτική, πήρε διακριτικά τη θέση του στην τελευταία σειρά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις