Τράπεζες

PQH: Προς πώληση το χαρτοφυλάκιο Ariadni - Εμπεριέχει 97.000 «κόκκινα» δάνεια


Το χαρτοφυλάκιο Ariadni που εμπεριέχει 97.000 δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δισ.ευρώ (14 δις οι συνολικές απαιτήσεις), από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες, τέθηκε από σήμερα προς πώληση, από τον ειδικό εκκαθαριστή PQH. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση «κόκκινων» δανείων εκτός του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά 53.000 οφειλέτες και 72 δανειακές συμβάσεις.

Η PQH ανήρτησε σήμερα την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές, εκκινώντας έτσι τη διαδικασία πώλησης, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο-μαμούθ NPL’s., περιλαμβάνει 60% επιχειρηματικά δάνεια και 40% λιανικής, επί το πλείστον στεγαστικά. H πλειοψηφία των δανείων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα και ως εκ τούτου συνδέεται με αγρότες.

Όπως αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα που δημοσιοποίησε η PQH, έως τις 18 Ιανουαρίου οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές. Η επόμενη φάση, δηλαδή η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022, ενώ η επιλογή και συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PQH για την πώληση του «Αριάδνη» είναι η Morgan Stanley και νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία «Ζέπος & Γιαννόπουλος».

Τον Μάιο, η PQH, ολοκλήρωσε την πώληση στην Intrum του χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων Aeolus. Το αντίτιμο ανήλθε σε 71,1 εκατ. ευρώ ή 7% επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου.

Το Aeolus αποτελείται από μη-εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης