Διεθνή

Πούτιν: Ο Νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ δεν θα χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας» εφόσον δεν παραβιάσει τον νόμο


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ, είπε ότι ο διευθυντής της εφημερίδας «δεν πρέπει να καλύπτεται πίσω από το βραβείο», αλλά αν παραβιάσει τον νόμο, «αυτό (το βραβείο) δεν θα τον σώσει».

Το ερώτημα για τον Μουράτοφ τέθηκε κατά την διάρκεια της ολομέλειας του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Μόσχα υπό τον τίτλο «Ρωσική ενεργειακή εβδομάδα», από την παρουσιάστρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC Χάντλεϊ Γκαμπλ, η οποία ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη ότι ο Μουράτοφ δεν θα χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας», προσθέτοντας ότι ο Μουράτοφ φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Εάν ο ίδιος δεν παραβιάσει τον ρωσικό νόμο, και δεν δώσει αφορμή, ώστε να χαρακτηρισθεί ξένος πράκτορας, αυτό δεν θα γίνει. Αν όμως καλύπτεται πίσω από το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης χρησιμοποιώντας το σαν ασπίδα για να ενεργεί παραβιάζοντας τον ρωσικό νόμο, δηλαδή, αν το κάνει αυτό συνειδητά, για να προκαλέσει την προσοχή ή για κάποιους άλλους λόγους», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο καθένας,«πρέπει να τηρεί τους ρωσικούς νόμους».

Νωρίτερα είχε επισημανθεί ότι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ρώσος δημοσιογράφος μπορεί να χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας» μόλις λάβει το χρηματικό ποσό του βραβείου Νόμπελ. «Ξένοι πράκτορες» χαρακτηρίζονται τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ο Πούτιν για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και δεν συνεχάρη τον Μουράτοφ, που υπήρξε ο τρίτος Ρώσος πολίτης που τιμήθηκε με τον εν λόγω βραβείο. Τον συνεχάρη ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εξ ονόματος του Κρεμλίνου.

O διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ δεν θα αρνηθεί το βραβείο Νόμπελ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες ενδέχεται να προβεί το κράτος.

«Εγώ δεν είμαι Παστερνάκ, αυτό το βραβείο θα το πάρουμε. Και στην συνέχεια, αυτό που θα αποφασίσει το κράτος, αυτό θα κάνει. Το κράτος στην χώρα μας μπορεί να κάνει ότι θέλει, αλλά εμείς το βραβείο θα το πάρουμε, δεν θα το αρνηθούμε. Το θεωρούμε ως ένα τεράστιο βήμα σεβασμού απέναντι στους δικούς μας συναδέλφους, τους εν ενεργεία και τους πεσόντες συναδέλφους μας», δήλωσε ο Μουράτοφ στο πρακτορείο Interfax, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Ρώσου προέδρου για το ενδεχόμενο να χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας».

Όπως δήλωσε ο Μουράτοφ, η διεύθυνση της εφημερίδας έλαβε την απόφαση για το πού θα διατεθούν τα χρήματα του βραβείου, μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στους αναγνώστες μας (συνδρομητές) οι οποίοι υποστήριξαν την πρόταση της διεύθυνσης.

«Πρώτον, εγώ δεν παίρνω τίποτα, αλλά παίρνουν τα παιδιά που πάσχουν από βαριές και σπάνιες ασθένειες, για χάρη τον οποίων ιδρύθηκε το ίδρυμα «Ο κύκλος του καλού», ο Ξενώνας της Μόσχας, ο παιδικός ξενώνας «Το σπίτι με τον φάρο», το νοσοκομείο Ρογκατσόφ στο οποίο νοσηλεύονται παιδιά με λευχαιμία. Και ένα τμήμα θα δοθεί στο ιατρικό ταμείο των δημοσιογράφων των ΜΜΕ» δήλωσε ο Μουράτοφ.

Πηγές: TASS, Novaya Gazeta, Interfax

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις