Πολιτική

Που το πάει ο Π. Καμμένος;


Αναμφίβολα η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που σε τρείς περίπου μήνες συμπληρώνει τα 4 χρόνια δεν υπήρξε ανέφελη. Πως θα γινόταν άλλωστε όταν πρόκειται για την κυβερνητική σύμπραξη ενός κόμματος της αριστεράς με ένα της κεντροδεξιάς; Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας, το σύμφωνο συμβίωσης, το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών και η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια ήταν μερικά από τα αγκάθια, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετωπίστηκαν, χωρίς να πληγώσουν καίρια τον κυβερνητικό οργανισμό. 

Ώσπου εκδηλώθηκε η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να λύσει το χρονίζον Μακεδονικό, μέσα από έναν ιστορικό συμβιβασμό με το γειτονικό κράτος. Βούληση που μετατράπηκε στη συμφωνία των Πρεσπών. Το νέο δεδομένο προκάλεσε εκνευρισμό, τριγμούς και διχογνωμία στις τάξεις των ΑΝΕΛ, απόρροια του στερεότυπου: «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», που διαμορφώθηκε στις αρχές του ’90 και καθόρισε τη στάση της συντηρητικής παράταξης -και όχι μόνο - με το γνωστό αποτέλεσμα,140 χώρες να έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία.

Μολονότι, το κόμμα των ΑΝΕΛ αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή, τασσόμενο  εξ αρχής κατά της συμφωνίας των Πρεσπών (ο Πάνος Καμμένος έχει  δεσμευτεί ότι εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή δεν θα την ψηφίσουν), υπέστη μείωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης.Οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης ανεξαρτητοποιήθηκαν, αξιώνοντας πιο δραστικά μέτρα, δηλαδή την πτώση της κυβέρνησης. 

Kάπως έτσι φτάσαμε στο plan b για το Μακεδονικό, που διατύπωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Άμυνας στην αμερικανική πλευρά, εν αγνοία της κυβέρνησης,αλλά και στη δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδη περί πιθανής στήριξης μιας πρότασης μομφής της ΝΔ εάν υπάρξει  δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.  
Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων και πληθώρα εκτιμήσεων περί διάλυσης της κυβερνητικής συμμαχίας το επόμενο διάστημα. Πέρα όμως από την εύλογη ένταση στις σχέσεις  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πόσο πιθανό είναι ο Π. Καμμένος να «πατήσει το κουμπί», προκαλώντας μείζονα κυβερνητική κρίση;

Οι πληροφορίες μας θέλουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο απίθανο,τουλάχιστον έως ότου έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με την πΓΔΜ. Δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται, για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαδικασιών, κοινοβουλευτικών ή και εκλογικών στη γειτονική χώρα, το εθνικό θέμα υπολογίζεται να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέσα στους πρώτους μήνες του 2019. Άρα, μέχρι τότε πολιτικοί κύκλοι αποκλείουν την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να κάνουν το ίδιο και για νέα επεισόδια έντασης στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι  υπογραμμίζουν ότι η πολύ καλή «χημεία» μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Π. Καμμένου δεν έχει διαταραχθεί από τους …πολιτικούς κυκλώνες, που ενίοτε χτυπούν την κυβέρνηση!

Βεβαίως, ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις όταν η συμφωνία των Πρεσπών συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, καθώς από τη μία οι ΑΝΕΛ έχουν δεσμευτεί να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει και από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι:«δεν πρόκειται να δώσουν σωσίβιο σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την λεηλάτησαν».


Γιάννης Δήμου 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα