Αγορές

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια – Έρευνα του Bloomberg


Nέες αυξήσεις τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο ετοιμάζει η ΕΚΤ

Κάθε στρατηγική επιλογή και απόφαση της ΕΚΤ, της Fed αλλά και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, επηρεάζουν άμεσα το κόστος δανεισμού των χωρών, αλλά και την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Εξαιτίας των συνεχόμενων «τζάμπο» αυξήσεων που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Ιούλιο και εντεύθεν, τα επιτόκια παλαιών και νέων δανείων-πάσης φύσεως- έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, με συνέπεια οι δανειολήπτες να επιβαρύνονται σημαντικά και να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων. Στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, για τη προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Γι’ αυτό οι επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι θα επηρεάσουν άκρως δυναμικά και… ουσιαστικά όλο το φάσμα της οικονομίας. Στο ερώτημα που θα φτάσουν τα επιτόκια απαντά έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι, αναλυτές και ειδικοί.

Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι τον Φεβρουάριο και στην επόμενη συνεδρίαση, θα αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εντός τριών μηνών, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5%, θα κορυφωθεί στο 2,5%.

Επίσης οι αναλυτές που πήραν μέρος στην έρευνα του πρακτορείου «Bloomberg», βλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 να «αδειάζει» από ομόλογα που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια στο χαρτοφυλάκιό της, που ανέρχονται στο ποσό των 5 τρισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, οι 9 στους 10, δηλώνει ότι η μείωση των ομολόγων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί με τη μη επανεπένδυσή τους όταν λήγουν, παρά με πωλήσεις πριν από τη λήξη τους.

Πίσω από τις εξελίξεις με τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τα έχει καταφέρει έως τώρα υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι είναι πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 10% τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, πέντε φορές υψηλότερα από τον στόχο.

Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023 και στο 2,2% το 2024. Επιπροσθέτως εκτιμούν πως οικονομία θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 για να ανακάμψει με αργό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα