Οικονομία

Πότε θα δοθούν οι προκαταβολές για το Επίδομα Θέρμανσης - Η διαδικασία


Σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης από τα 500 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν στους δικαιούχους έως τα τέλη του 2023, ενώ το το υπουργείο Οικονομικών γίνεται η επεξεργασία γύρω από κριτήρια, προϋποθέσεις και τα ποσά της επιδότησης.

Η εν λόγω απόφαση του ΥΠΟΙΚ θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Το επίδομα θέρμανσης θα αρχίσει να καταβάλλεται τον Δεκέμβριο, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα ή τέλος του έτους να λάβει το ποσό του επιδόματος η πλειοψηφία των νοικοκυριών που θα βάλει πετρέλαιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε σχετικά πως «η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου».

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης πως «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

«Μιλάμε για πάνω από μισό δισ. ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατ. ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με την επιστροφή της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, ο ίδιος δήλωσες στον ΑΝΤ1 πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα