Χρηστικά

Πότε η Εφορία παγώνει την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας


Οι νέες οδηγίες που περιέχει το «Εγχειρίδιο» που κοινοποίησε η ΑΑΔΕ στις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες

Οδηγία να μην προβαίνουν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, των οφειλετών για χρέη προς το δημόσιο, περιέχει το «Εγχειρίδιο» που κοινοποίησε η ΑΑΔΕ στις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις εντολές, οι διαδικασίες κατασχέσεων καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να υλοποιούνται εντός συγκεκριμένων σφιχτών προθεσμιών, ενώ αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγεται ο πλειστηριασμός κατοικιών όταν πρόκειται για την κύρια κατοικία του οφειλέτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το «Εγχειρίδιο» της ΑΑΔΕ, ο αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., Ελεγκτικών Κέντρων ή εισπρακτικών Κέντρων, τον φάκελο κατάσχεσης του οφειλέτη για την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού με την ακόλουθη διαδικασία

  • Επί κατάσχεσης κινητών, μετά την παρέλευση τουλάχιστον, 15 ημερολογιακών ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης.
  • Επί κατάσχεσης ακινήτου, μετά την παρέλευση 40 ημερολογιακών, ημερών ή το αργότερο σε τέσσερις (4) μήνες από την επιβολή της κατάσχεσης στο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη.

Ωστόσο σημειώνεται, ότι η ανωτέρω προθεσμία δεν τηρείται, εφόσον υφίσταται σπουδαίος λόγος (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται κατά τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων - Φ.Μ.Α., ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος θα πρέπει να μνημονεύεται σε σχετική έκθεση του επισπεύδοντος τον πλειστηριασμό Προϊσταμένου. 

Ποιες κατοικίες διασώζονται

Αυτό σημαίνει πως τίθεται εκτός της λίστας των πλειστηριασμών, η πρώτη κατοικία των οφειλετών, η αξία της οποίας βρίσκεται κοντά στα όρια της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το όριο είναι 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για το ζευγάρι και 275.000 για τον έγγαμο ΑμΕΑ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι κάτω από τα συγκεκριμένα όρια, τότε η Εφορία δεν προχωρεί στον πλειστηριασμό της, αλλά προφανώς θα επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών με άλλα μέσα, όπως την κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ήτοι άλλων ακινήτων, ή τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.

Αναλυτικότερα τα όρια απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων και, ταυτόχρονα, της προστασίας από τους πλειστηριασμούς της Εφορίας είναι τα ακόλουθα:

  • Άγαμος: 200.000 ευρώ
  • Έγγαμος: 250.000 ευρώ
  • Έγγαμος: ΑΜΕΑ 275.000
  • Έγγαμος με ένα παιδί: 275.000
  • Έγγαμος με δύο παιδιά: 300.000 ευρώ
  • Έγγαμος με τρία παιδιά: 330.000 ευρώ
  • Έγγαμος με τέσσερα παιδιά: 360.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα