Πολιτική

Πόσο υγιής είναι η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ;


Αμερικανοί ξοδεύουν περίπου κατά μέσο όρο 15,4 χρόνια στο σπίτι που μένουν, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, κάτω από το εθνικό μέσο όρο των 17,1 ετών που είχε καταγραφεί το 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας SmartAsset η μελέτη δείχνει ότι οι κάτοικοι στη Νεβάδα των ΗΠΑ παραμένουν στο σπίτι τους το πιο σύντομο χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο μόλις 12,21 χρόνια), ενώ αντίθετα στην Ουάσινγκτον καταγράφεται το δεύτερο μικρότερο ποσοστό ιδιοκτησίας στα 12,22 χρόνια.  Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται οι Δυτική Βιρτζίνια και η Πενσιλβάνια όπου οι κάτοικοί τους έχουν την τάση να μετακομίζουν κάθε 18 χρόνια.

Ο αριθμός των ετών που διαμένουν σε ένα σπίτι οι κάτοικοι μιας περιοχής είναι ένας τρόπος μέτρησης του πόσο σταθερή και υγιής είναι η αγορά ακινήτων, σύμφωνα με την SmartAsset και ο δεύτερος παράγοντας είναι το ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
 
Σε εθνικό επίπεδο το 13,2% των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, λέει η εταιρεία, γεγονός που σημαίνει ότι η αγοραία αξία του σπιτιού τους έχει μειωθεί κάτω από το ανεξόφλητο υπόλοιπο του στεγαστικού τους δανείου. Από την έρευνα φαίνεται πως η Μοντάνα των ΗΠΑ βρίσκεται στην καλύτερη κατάταξη με μόλις 5,7% των ιδιοκτητών με αρνητικά ίδια κεφάλαια, σε σχέση με το Μέριλαντ όπου βρίσκεται στα "κόκκινα" με 20%.
 
Σε πόσο χρόνο πωλείται το σπίτι
 
Οταν έρθει η ώρα να πουλήσετε το σπίτι σας για να μετακομίσετε σε ένα καινούριο σε πόσο χρόνο μπορείτε να το κάνετε αυτό; Σύμφωνα με την έρευνα στο Τέξας οι ιδιοκτήτες ξοδεύουν κατά μέσο όρο λιγότερο χρόνο για να πουλήσουν τα σπίτια τους στην αγορά, καθώς πωλούνται σε μόλις 32,8 ημέρες. Εαν όμως είστε στο Νέο Μεξικό θα χρειαστεί να περιμένετε κατά μέσο όρο 372 μέρες ή και περισσότερο για να πουληθεί το ακίνητό σας στην αγορά.