Με Άποψη

Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος στο Αιγαίο;


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δηλώσεις Ερντογάν και η επιθετικότητα που δείχνει η Τουρκία, αποτελούν πλέον καθημερινό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, σχολιαστές και αναλυτές μιλούν όλο και πιό συχνά για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, που μπορεί να ξεκινήσει από κάποια επιθετική κίνηση της Αγκυρας ή από τυχαίο γεγονός.

Το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο RND δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ με τίτλο «Διαμάχη Τουρκίας - Ελλάδας: Θα γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο;» Το ίδιο ερώτημα διατυπώνεται σε πολλά δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων. Οι απόψεις συγκλίνουν: Ο κίνδυνος είναι ορατός, οι πιθανότητες αυξάνονται.

Με παράθεση ερωτήσεων και απαντήσεων το δημοσίευμα του RND εξηγεί τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών, τους λόγους της τουρκικής επιθετικότητας και τις πιθανές περαιτέρω εξελίξεις..

Όσον αφορά την επίμαχη ερώτηση «θα διακινδύνευε έναν πόλεμο ο Ερντογάν με την Ελλάδα για να παραμείνει στην εξουσία;», γράφει: «Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και πιθανή».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνεία που δίνεται στις καθημερινές πλέον εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη:

  • «Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν προετοιμάζει ρητορικά μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση. Λέει όλο και πιο συχνά ότι η Ελλάδα «κατέχει» νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος, η Χίος και η Σάμος, τα οποία έχουν στρατικοποιηθεί. Ο υπερεθνικιστής εταίρος του Ερντογάν στον κυβερνητικό συνασπισμό,ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπερθεματίζει διακηρύσσοντας ότι ολα αυτά τα νησιά ανήκουν στην Τουρκία και πρέπει να τα ανακαταλάβει. Θέλει ακόμη και να ενσωματώσει την... Κρήτη στην Τουρκία!»

Η ένταση κλιμακώνεται βήμα-βήμα, το καθεστώς της Αγκυρας διαμορφώνει κλίμα, το έδαφος προετοιμάζεται. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα