Πολιτική

Πόσο έντονη άσκηση βοηθάει στα συμπτώματα κατάθλιψης;


Καλά νέα: Τελικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ένταση!

 Είναι πλέον γνωστό ότι η άσκηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και για τη βελτίωση της διάθεσης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης και οι κλινικές δοκιμές που συγκρίνουν την άσκηση με τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία αποκαλύπτουν μία σημαντική θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι κατάθλιψη και απραξία συνήθως πάνε μαζί, άρα το να πάει κάποιος για τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή μία τάξη στο γυμναστήριο μπορεί να μοιάζει άθλος όταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι σε έξαρση. 

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει και με τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την άσκηση. Μετά από μία μακρά περίοδο καταθλιπτικής διάθεσης ή/και χαμηλών επιπέδων δραστηριότητας μπορεί να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε εάν είμαστε σε θέση να ασκηθούμε αρκετά αποτελεσματικά για να νιώσουμε καλύτερα.

Αυτή η αμφιβολία φαίνεται να αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να ασκηθούν. Η πεποίθηση «θα πρέπει να ασκηθώ πιο σκληρά για να αισθανθώ καλύτερα και δεν είμαι σίγουρος/η ότι μπορώ να το κάνω» συχνά οδηγεί σε απώλεια της ελπίδας και παντελή αποφυγή κάθε φυσικής δραστηριότητας.

Κι όμως, τα νέα είναι θετικά! Νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι, για να έχει θετική επίδραση στη διάθεση η άσκηση, η έντασή της δεν έχει τόση σημασία όση τείναμε να πιστεύουμε.

Πρόσφατα ο Jacob Meyer του University of Wisconsin-Madison και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν η ένταση της άσκησης επηρέαζε αργότερα τη διάθεση 24 γυναικών με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή.

Κάθε συμμετέχουσα εκτέθηκε σε τέσσερις πειραματικές συνθήκες, διαχωρισμένες σε διαστήματα μίας εβδομάδας. Οι τρεις συνθήκες συμπεριλάμβαναν άσκηση 30 λεπτών σε εργομετρικό κύκλο και η τέταρτη μία περίοδο ξεκούρασης, μία συνθήκη σύγκρισης, διάρκειας επίσης 30 λεπτών. Οι συνθήκες άσκησης διέφεραν ως προς την ένταση –ήπια, μέτρια, έντονη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, στα 10 και στα 30 λεπτά μετά την άσκηση, η διάθεση ήταν βελτιωμένη με κάθε ένταση άσκησης. Εν ολίγοις, δεν είχε σημασία πόσο έντονη ήταν η άσκηση. Όλες οι συμμετέχουσες αισθάνονταν καλύτερα μετά από κάθε είδους άσκηση.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το εξήγς εύρημα: οι συμμετέχουσες είχαν βελτιωμένη διάθεση ακόμα και αφότου ξεκουράζονταν ήσυχα, αν και αυτή η επίδραση δεν ήτανη το ίδιο έντονη.

Συμπέρασμα: Ακόμα και μία πολύ χαμηλής έντασης άσκηση -όπως π.χ το περπάτημα- μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης!

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις