Επιχειρήσεις

Πόσα θα πληρώσει η “Αττική Οδός” - Βροχή αγωγών και μηνύσεων από εγκλωβισθέντες


 Στην εισαγγελία, στους ανακριτές και στις αίθουσες των δικαστηρίων θα δοθεί η επόμενη πράξη του δράματος που έζησαν χιλιάδες οδηγοί αυτοκινήτων και επιβάτες, που εγκλωβίστησαν έως και 32 ώρες στην Αττική Οδό.

Ενθαρρυνόμενοι από τη στάση της κυβέρνησης, που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στη διαχειρίστρια εταιρεία, προτρέποντας μάλιστα τους “παθόντες” να στραφούν εναντίον της, εκατοντάδες εγκλωβισθέντες ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας όχι μόνον χρηματικές αποζημιώσεις, αλλά και ηθική δικαίωση και καταλογισμό ποινικών ευθυνών.

«Χιονοστιβάδα» αγωγών και μηνύσεων αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, αν και η εταιρεία της Αττικής Οδού (που ανήκει στις εισηγμένες κατασκευαστικές "Ελλάκτωρ" και "Αβαξ") αποδέχτηκε το αίτημα του πρωθυπουργού να καταβάλει 2.000 ευρώ αποζημίωση για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε.

 Σχετικές εντολές έχουν δοθεί ήδη σε δικηγόρους από πολλούς εγκλωβισθέντες,, οι οποίοι αφ' ενός δεν θεωρούν ικανοποιητική την παρεχόμενη αποζημίωση και αφ' ετέρου επιθυμούν τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών, ιδιαίτερα για το ότι αφέθηκαν επί ενα 24ωρο αβοήθητοι στον χιονισμένο αυτοκινητόδρομο.
 Σ' αυτούς περιλαμβάνονται άτομα που είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας, χρειάζονταν φάρμακα, ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και εκτέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο.
 Μεγαλύτερες αποζημιώσεις ζητούν εταιρείες μεταφορών και ιδιοκτήτες φορτηγών που δεν μπόρεσαν να παραδώσουν εμπορεύματα ή να εκπληρώσουν συμβατικές υποχρεώσεις λόγω εγκλωβισμού των αυτοκινήτων τους.

Αλλοι εγκλωβισθέντες ζητούν η αποζημίωση των 2.000 ευρώ να δοθεί κατ' άτομο και όχι ανά αυτοκίνητο, διότι στις περιπτώσεις που υπήρχαν πολλοί επιβάτες το ποσό που αναλογεί στον καθένα είναι μηαμινό. Οπως επισημαίνεται,  σε εκατοντάδες αυτοκίνητα επέβαιναν τρία και τέσσερα άτομα. Γι αυτούς τα 2.000 ευρώ “μεταφράζονται” σε αποζημίωση 400 ή 500 ευρώ.

Τι θα κοστίσει

Για την εταιρεία “Αττική Οδός” που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ετήσια κέρδη 85-100 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων θα είναι μηδαμινό σε σχέση με τα οικονομικά της μεγέθη:

  • Με τα 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο θα χρειασθεί να καταβάλει συνολικά περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ – δεδομένου ότι η Πολιτική Προστασία υπολογίζει τα εγκλωβισθέντα οχήματα σε 2.500
  • Αν η αποζημίωση αυτή δοθεί ανά επιβάτη, το ποσό θα είναι σχεδόν διπλάσιο, περί τα 9 εκατ. ευρώ, καθώς η Πολιτική Προστασία υπολογίζει ότι οι εγκλωβισθέντας ήταν περίπου 4.500

Θεοδωρικάκος: «Πρόκειται για ανικανότητα»

Να κινηθούν νομικά κατά της Αττικής Οδού κάλεσε τους πολίτες υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.

«Στην κυβέρνηση δεν αρέσει να ωραιοποιεί την κατάστασή. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και δίνουμε σκληρό αγώνα για να έχουμε λύσεις», τόνισε ο υπουργός. «Η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή. Εκατοντάδες οχήματα αφέθηκαν να πληρώνουν διόδια και να μπαίνουν στην Αττική οδό χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Στη συνέχεια το πρόβλημα επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους δρόμους του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ανικανότητα»

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα