Άμυνα & Διπλωματία

Πώς θα χτυπήσει η Ευρώπη την Τουρκία


Τι κρύβεται πίσω από τα «στοχευμένα μέτρα». Πρώτος πιθανός στόχος η Turkish Petroleum. Σε υποχώρηση η λίρα.

Με μέτρα από το «οπλοστάσιο» κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στην Ρωσία θα χτυπήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην πρώτη ... γραμμή πυρός βρίσκεται ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, Turkish Petroleum, χωρίς να αποκλείονται περιοριστικά μέτρα εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία πιθανόν να βρεθεί σε «διασταυρούμενα πυρά» κυρώσεων από τη Δύση, κάτι που έχει συνέπεια την άσκηση μεγάλης πίεσης στη λίρα, μετά τις κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αυτή την Κυριακή.

Όπως έγραψε στην τουρκική, αγγλόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα ahvalnews ο Μαρκ Μπέντλεϊ, πρώην διευθυντής του γραφείου του Bloomberg στην Κωνσταντινούπουλη, «οι πολιτικές διαφωνίες για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και οι γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου απειλούν να εξαπολύσουν μαζικές πωλήσεις της ήδη βυθισμένης τουρκικής λίρας μετά τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη».

Σημειώνεται ότι, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των χθεσινών δηλώσεων του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάικλ Κούπερ (τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι μια «πολύ βιώσιμη» επιλογή), η λίρα σήμερα υποχωρεί κατά 0,60%, παρότι βρίσκεται σε «προστατευτικό κλοιό» από τις τουρκικές αρχές, ενόψει των εκλογών.

Τα «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας τελούν σε επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν ήδη την εμπειρία από την επιβολή αντίστοιχων περιοριστικών (“restrictive”) μέτρων κατά της Ρωσίας για τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία και αναμένεται να αντλήσουν από αυτό το οπλοστάσιο τα μέτρα που θα προτείνουν και για την περίπτωση της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις στην Ρωσία

Στην περίπτωση της Ρωσίας, με την απόφαση 2014/145 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17 Μαρτίου 2014), η οποία συνεχώς ανανεώνεται, επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (εταιρείες), αλλά και μπλοκάρισμα εταιρειών από την ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η απόφαση 2014/45,

  • Υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κατά ατόμων που είναι υπεύθυνα για δράσεις που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας (...). και κατά ατόμων και οντοτήτων που συνδέονται με αυτά.
  • Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο στο έδαφός τους ή τη διά μέσου του εδάφους των διέλευση των φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα για δράσεις που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και των φυσικών προσώπων που συνδέονται με αυτά.
  • Δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που βρίσκονται στην ιδιοκτησία, στην κατοχή ή υπό τον έλεγχο φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα για δράσεις που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και φυσικών ή νομικών προσώπων, οντοτήτων ή φορέων που συνδέονται με αυτά, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα.
  • Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση διάθεση κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που απαριθμούνται στο παράρτημα ή προς όφελος αυτών.

Η Turkish Petroleum

Τα προτεινόμενα μέτρα αναμένεται να παρουσιασθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο, και εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι να εστιασθούν στην κρατική εταιρεία, Turkish Petroleum, που είναι άμεσα υπεύθυνη για τις παράνομες γεωτρήσεις με το σκάφος Fatih (Πορθητής) και για το πρόγραμμα ερευνών του δεύτερου γεωτρύπανου, Yavuz, το οποίο στάλθηκε χθες στην Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των Ευρωπαίων δεν αποκλείεται να μπουν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν διοικητικό ρόλο στην Turkish Petroleum, αλλά και κυβερνητικά στελέχη της Άγκυρας, τα οποία έχουν άμεση εμπλοκή στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία των παράνομων τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ότι η ενεργοποίηση στοχευμένων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στραφεί και εναντίον στελεχών δυτικών εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργασθούν με τους Τούρκους για να προσφέρουν τεχνογνωσία στην έρευνα για υδρογονάνθρακες. Αυτό, σε συνδυασμό και με τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί κατόπιν αιτήματος της Κύπρου, εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να βρει τους ειδικούς και την τεχνογνωσία που χρειάζεται γι’ αυτές τις δύσκολες, υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα