Οικονομία

Πώς θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος


Με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής έκτακτης εισφοράς/φόρου στα υπερέσοδα που αποκόμισαν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τον προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης, ο οποίος άρχισε να ισχύει την 1η Αυγούστου 2022 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΑΕΥ, τα προς φορολόγηση υπερκέρδη ήταν 275 εκατ. ευρώ στο 11μηνο έως και τον Ιούνιο του 2023. Το υπουργείο Ενέργειας τα υπολογίζει σε  250-260 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το ακριβές ποσό θα υπολογιστεί μέσα σε σύντομο διάστημα από τη ΡΑΑΕΥ, με βάση τη μεθοδολογία που προβλέπεται στην  ΚΥΑ.

Στη συνέχεια η ΡΑΑΕΥ θα κληθεί να υπολογίσει και τα ποσά της φορολόγησης ανά τρίμηνο στο διάστημα από τον Ιούλιο 2023 έως τη λήξη του έτους.

Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά/φόρο πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Στη χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας προανήγγειλε την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων μετά τη λήξη του τρέχοντος έτους, αναφέροντας ότι επιδοτήσεις θα υπάρχουν μεν και το 2024, αλλά θα είναι στοχευμένες «για συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα