Τράπεζες

Πώς θα αναπτυχθεί η Attica Bank – Τα σχέδια για NPEs, ρευστότητα, χορηγήσεις, αύξηση προσωπικού


Περαιτέρω βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών και των επιδόσεων της αναμένει φέτος η Attica Bank,  υλοποιώντας σταδιακά ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο  ανασύνταξης και εσωτερικής αναδιάρθρωσης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει  περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας με τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων, αποτελεσματική διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 770 εκατ. ευρώ, διεύρυνση της καταθετικής βάσης, αύξηση των χορηγήσεων με ετήσιο ρυθμό 150 εκατ. ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών με παράλληλη αύξηση του προσωπικού.

Τους κατευθυντήριους άξονες και τους στόχους της στρατηγικής που εφαρμόζεται, περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας χθες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, όπου εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2018 και εξελέγη νέο ΔΣ.
Ο κ. Πανταλάκης επισήμανε ότι η στρατηγική της τράπεζας για το 2019, συνοψίζεται στα κάτωθι σημεία:

- Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της τιτλοποίησης ενήμερων δανείων. Πρόκειται για διαδεδομένο εργαλείο ενίσχυσης ρευστότητας, μέσα από το οποίο η τράπεζα διατηρεί την κυριότητα των δανείων. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει πρόσθετη ρευστότητα 200 -250 εκ. ευρώ.

-  Αύξηση νέων χορηγήσεων κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων, μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με ποσά έως €100.000. Με τη διασπορά αυτή θα περιορισθεί η  συγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η εγκριτική διαδικασία των νέων χορηγήσεων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παράγονται νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

-  Περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης, με προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων και επιτοκίων από περισσότερα  σημεία πώλησης και με παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πελάτες. Επισημαίνεται ότι κατά τη χρήση 2018 η Attica Bank επέτυχε αύξηση καταθέσεων 19,6% - υπερδιπλάσια του μέσου όρου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Συνεργασία με Interamerican

-  Διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων.  Η τράπεζα ενισχύει τις εργασίες της με την επέκταση της στον τομέα του Bancassurance, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican με την οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

- Αποτελεσματική διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σημειώνεται ότι ποσό € 344 εκ. (ποσοστό 42,9%) των NPEs είναι οφειλές φυσικών προσώπων και 425 εκ. (ποσοστό 57,1 %) επιχειρήσεων. Η διαχείριση των στεγαστικών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4605/2019). Για τα υπόλοιπα η Attica Bank έχει ήδη καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τριετές σχέδιο επιχειρησιακής στρατηγικής, με αναλυτικούς δείκτες παρακολούθησης αποδοτικότητας.
Πώληση συμμετοχών της τράπεζας σε θυγατρικές εταιρείες. Ηδη έχει περιοριστεί η συμμετοχή στην Attica Ventures και στην Attica Finance, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Attica Wealth Management.

-  Ολοκλήρωση των ενεργειών αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Η τράπεζα σχεδιάζει αύξηση προσωπικού, η οποία είναι αναγκαία για να υποστηρίξει την ανάπτυξη-επέκταση των εργασιών της και την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης