Ελλάδα

Πώς συμμαζεύουμε το σπίτι σε 4 στάδια


"Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο..."

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς ακούγοντας για καθαριότητα στο σπίτι είναι μια σφουγγαρίστρα, ίσως η ηλεκτρική σκούπα ή το ξεσκόνισμα. Η μέθοδος είναι το μόνο πράγμα, που δεν περνά από το μυαλό μας. Κι όμως, από τη Μάρθα Στιούαρτ μέχρι τη μεταγενέστερη Marie Kondo, τις οποίες ανέδειξαν τα social media για τις ταχύτατες μεθόδους τους για τακτοποίηση, το σύνθημα «θέλει τρόπο, όχι κόπο» διαδίδεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι, ακολουθώντας τον σωστό τρόπο συμμαζέματος του σπιτιού, γλιτώνει κανείς χρόνο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ίσως, ότι οι μέθοδοι αυτές έχουν μια ολόκληρη φιλοσοφία: Πρέπει να αφήσεις κάποια πράγματα, να διαλέξεις τι μένει και τι όχι, για να οδηγηθείς να έχεις το σπίτι που πραγματικά θέλεις. Για να δούμε λοιπόν κάποια από τα θεμελιώδη βήματα των πετυχημένων αυτών μεθόδων. 

Δεσμευτείτε στο συμμάζεμα

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η δέσμευση και -για την ακρίβεια- να το πάρετε απόφαση ότι θα καθαρίσετε. Βρείτε χρόνο να κάνετε ένα μέρος των εργασιών σήμερα/ αυτή την εβδομάδα και ορίστε από τώρα την ημέρα/ εβδομάδα, που θα ολοκληρώσετε τις εργασίες. 

Αυτό είναι ένα αναγκαίο βήμα, εκτός κι αν εκ φύσεως λατρεύετε να συμμαζεύετε. Αν παρόλα αυτά, όπως και οι περισσότεροι, συμμαζεύετε όπως όπως, με το να ορίσετε συγκεκριμένη ημερομηνία γι’ αυτή τη δουλειά δεσμεύεστε απέναντι στον εαυτό σας και δεν έχετε παρά να τηρήσετε την υπόσχεσή σας. 

Βγάλτε τα όλα έξω για να ξαναμπούν μέσα

Προτού βγάλετε τη σιδερώστρα και άλλα εργαλεία συμμαζέματος, πρώτα πρέπει να φέρετε το χάος - το δημιουργικό χάος. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να αδειάσετε όλα τα συρτάρια, τα ντουλάπια ανά κατηγορία βγάζοντας έξω όλα τα αντικείμενα. Έτσι, για παράδειγμα, αν συμμαζεύετε την κουζίνα σας, θα πρέπει να βγάλετε όλα τα τρόφιμά σας έξω και να τα ξαναβάλετε πριν τοποθετήσετε πίσω τα σκεύη και τα πιάτα. 

Αντίστοιχα, αν πρόκειται να συμμαζέψετε την κρεβατοκάμαρα, πρώτα θα βγάλετε όλα τα ρούχα και τα παπούτσια έξω. Στη συνέχεια θα τα ξεδιαλέξετε και θα τα οργανώσετε, προτού προχωρήσετε στην οργάνωση του μπουντουάρ σας. Αυτό είναι το πνεύμα με βάση το οποίο θα πρέπει να κινηθείτε. Έχετε για παράδειγμα 15 ταξιδιωτικούς οδηγούς στη βιβλιοθήκη σας; Τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα θα τα λατρέψουν! Θέλετε να συμμαζέψετε το παιδικό δωμάτιο; Ξεκινήστε πρώτα από τα παιχνίδια, πριν περάσετε στα ρούχα. 

Γιατί να επέλθει το χάος πριν την ηρεμία; 

Αδειάζοντας όλα τα αντικείμενα μιας κατηγορίας σε ένα σημείο, σας επιτρέπει να δείτε πόσα έχετε. Αν για παράδειγμα έχετε 25 πανομοιότυπες ζώνες, μπορείτε να τις μειώσετε, κρατώντας αυτές που πραγματικά χρειάζεστε. Αν έχετε 10 κουτιά κονσέρβες ή ζυμαρικά, μπορείτε να κρατήσετε κάποια από αυτά. Τα υπόλοιπα, δώστε τα στην εκκλησία ή σε κάποιον που τα χρειάζεται. 

Αφού απλώσετε τα ρούχα στην απλώστρα, προσέξτε αν τα χρειάζεστε όλα. Αν για παράδειγμα έχετε και κάποια που δε σας κάνουν, χαρίστε τα είτε σε μαγαζί με μεταχειρισμένα, είτε σε κατάστημα ανταλλαγής ειδών. Άλλωστε έτσι μειώνετε και το αποτύπωμά σας στον πλανήτη! Με την ίδια λογική θα κινηθείτε και για τα υπόλοιπα πράγματα, που έχετε για να συμμαζέψετε. 

Αποδεχθείτε το: Πριν τη βελτίωση, θα είναι δύσκολα

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αποδεχθείτε την ακαταστασία που βλέπετε γύρω σας. Για να είναι συμμαζεμμένος ο χώρος σας, πρώτα πρέπει να γίνει τελείως ακατάστατος. 

Γιατί να το κάνετε αυτό;

Αν σας πιάσει πανικός και η προσοχή σας αποσπαστεί από αυτό πάνω στο οποίο δουλεύετε, θα φέρει την αναβλητικότητα. Μείνετε προσηλωμένοι στο σχέδιό σας. Εξασφαλίστε χρόνο για να τελειώσετε μια κατηγορία, πριν καταπιαστείτε με οτιδήποτε άλλο. Κάποια στιγμή θα ολοκληρώσετε την εργασία σας. Ειδικά αν δουλεύετε κάποια μέρα με κακοκαιρία, δεν έχετε τι άλλο να κάνετε. Γεμίστε μια κούπα με αναζωογονητικό καφέ, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και ριχτείτε στη δουλειά. 

Επανατοποθέτηση και απολύμανση

Μόνο όταν ξεσκαρτάρετε τα αντικείμενά σας και πετάξετε τα περιττά, μπορείτε να ξανατοποθετήσετε στη θέση τους πράγματα της ίδιας κατηγορίας. Αφού τα τοποθετήσετε πάλι στη θέση τους και αδειάσει ο τόπος, έρχεται στο προσκήνιο ο ατμοκαθαριστής. Καθαρίστε τον χώρο σας και απολυμάνετε. Έτσι θα έχετε πραγματικά καθαρό και φρέσκο χώρο. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις