Πολιτική

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας


«Είναι νομικά και ηθικά περίπλοκη»

Με το βλέμμα στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής είναι τα διεθνή ΜΜΕ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη Σμύρνη. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που προβλέπει ένας μέσα, ένας έξω. Όπως αναφέρει ο Guardian, η απόφαση για την εφαρμογή του σχεδίου δεν είναι οριστική αφού οι τελευταίες λεπτομέρειες παραμένουν ανοιχτές. Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.

Στο δημοσίευμα του Guardian γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος αναφέρθηκε στο τέλος του χάους στο νησιά του Αιγαίου και τονίζεται πως ίσως βιάστηκε να εκφράσει την αισιοδοξία του. Κι αυτό γιατί δεν είναι σαφές αν η συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων έχει νομική ή ηθική βάση. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε πως αυτή η συμφωνία αξίζει να εξεταστεί αλλά ξεκαθάρισε πως η επιστροφή ανθρώπων σε μια χώρα, η οποία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα – κυρίως τα δικαιώματα των προσφύγων – φαντάζει εξαιρετικά προβληματική. Υπάρχει επίσης το ρίσκο παρέμβασης στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα μετά το Ολοκαύτωμα.

Πρακτικά, το «ένας μέσα, ένας έξω» ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διασχίσουν το Αιγαίου και παράλληλα αποθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να βάλει στοπ στη διέλευσή τους. Αν η ΕΕ δεχθεί μόνο όσους πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα και μετά αυτοί επιστρέφουν στην Τουρκία, τότε τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι Τούρκοι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο να βεβαιωθούν πως όλο και περισσότεροι θα φτάνουν στην Ελλάδα.

Ο Guardian, καταλήγει πως ακόμη και αν η συμφωνία μπει σε εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν μήνες ώστε η Τουρκία να είναι σε θέση να αποδεχθεί τον μεγάλο αριθμό όσων αιτούνται άσυλο. Τέλος, σημειώνεται πως χρόνο θα χρειαστούν οι Τούρκοι και για να έρθουν σε συμφωνία με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη Σύριοι πρόσφυγες, κάτι που επίσης θα αποδειχθεί χρονοβόρο.

Politico: Γιατί είναι απίθανο να εφαρμοστεί μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Από την άλλη, η ιστοσελίδα Politico επικαλείται έκθεση της Eurojust (Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας), η οποία εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
 
Η Politico υποστηρίζει, ότι οποιαδήποτε συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό θα είναι σχεδόν απίθανο να εφαρμοστεί, αφού η Τουρκία δεν διαθέτει την πολιτική βούληση, ούτε τις δομές για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
 
Η έκθεση υποστηρίζει ότι «σε αντίθεση με την ΕΕ, ο τουρκικός λαός και η τουρκική κυβέρνηση βλέπουν θετικά την ιδέα να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την Τουρκία», υποστηρίζοντας για παράδειγμα τους διακινητές που πείθουν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
 
«Η Τουρκία δεν διαθέτει ειδικές δυνάμεις για τα σύνορα ή για τους μετανάστες, δεν διαθέτει επαρκή νομοθεσία όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, ούτε ανεξάρτητη δικαιοσύνη», επισημαίνει η έκθεση. Ασκεί δε, κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, επειδή δεν ακολουθεί μια ορθή διαδικασία απέλασης μεταναστών, καθώς αυτοί «απελευθερώνονται μετά από μερικές μέρες» και απλά τους ζητείται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Υπενθυμίζεται πως η Eurojust αποτελεί οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει ως σκοπό τον συντονισμό των δικαστικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σοβαρών μορφών διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις