Πολιτική

Πώς να κάνετε ένα επιτυχημένο job interview


  Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αισθάνεται νευρικότητα πριν από μία συνέντευξη για μία θέση εργασίας. Ειδικά στη χώρα μας αυτή την περίοδο, που υπάρχει τόση υπερπροσφορά υποψηφίων και ελάχιστη ζήτηση, εύκολα αγχώνεσαι για τα πάντα –ντύσιμο, διαύγεια, χρόνο, εντυπώσεις κ.ο.κ. Αυτή η αίσθηση άγχους ή ανησυχίας είναι απλώς μία ένδειξη ότι θέλεις να τα πας καλά, θέλεις τη δουλειά. Μπορεί να αποτελέσει μία ισχυρή κινητήρια δύναμη, που θα σε κάνει να πας στη συνέντευξη καλύτερα προετοιμασμένος και θα σε κρατήσει σε εγρήγορση στη διάρκεια της διαδικασίας. Μπορεί όμως και να σε εμποδίσει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου.

Αναμφίβολα, όλοι θα θέλαμε να ισχύσει το πρώτο. Πώς θα το εξασφαλίσεις αυτό; Με τους ακόλουθους 10 τρόπους να διαχειριστείς την ανησυχία σου - και ίσως ακόμα και να την αξιοποιήσεις:

- Επέλεξε προσεκτικά τι θα φας και τι θα πιείς πριν

Μάλλον δε χρειάζεται να το πούμε, αλλά καλό είναι να αποφύγεις την καφεϊνη (ή τουλάχιστον να την περιορίσεις στο ελάχιστο). Εννοείται ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να πιείς αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ –πόσο μάλλον τη ίδια ημέρα, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι θα σε «χαλαρώσει».

Φάε κάτι ελαφρύ πριν αναχωρήσεις για τη συνέντευξη, ώστε το στομάχι σου να μην είναι άδειο και να έχεις ενέργεια, αλλά ούτε και γεμάτο. Ένα βαρύ γεύμα μπορεί να σε «βαρύνει» και να επιβραδύνει τις λειτουργίες σου, σωματικές και νοητικές. Και φυσικά, κοιτάξου στον καθρέφτη πριν φύγεις, για να μην έχεις π.χ υπολείμματα από ψίχουλα γύρω από το στόμα ή επάνω στα ρούχα σου.

- Μην «ηρεμείς» αναγκαστικά

Αναγκάζοντας τον εαυτό σου να "ηρεμήσει", το μόνο που θα πετύχεις θα είναι να αυξήσεις το άγχος σου.

- Προετοιμάσου

Δε μπορείς να έχεις τα πάντα υπό τον έλεγχό σου, όσο αφορά τις ερωτήσεις που θα σου απευθυνθούν ή το τι θα συμβεί στη συνέντευξη, αλλά μπορείς να ελέγξεις το πώς θα προετοιμαστείς γι’ αυτή. Μάθε για την εταιρία, εξασκήσου στις απαντήσεις σου σε κλασικές ερωτήσεις που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, στη χειραψία, στο να λες «δυνατές» ιστορίες σχετικά με τις δεξιότητες και τις επιτυχίες σου κλπ.

Όσο καλύτερα προετοιμασμένος είσαι και ενημερωμένος για τον εν δυνάμει επόμενο εργοδότη σου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σου να αισθάνεσαι καλά και να τα πας καλά στη συνέντευξη. Επίσης, βεβαιώσου ότι έχεις υπολογίσει σωστά το χρόνο που θα χρειαστείς για τη διαδρομή και πώς ακριβώς θα φτάσεις στο σημείο της συνέντευξης, ώστε να μην αγχωθείς την τελευταία στιγμή.

- Κατάγραφε ότι σχετικό σκέφτεσαι

Τις ημέρες πριν το ραντεβού, πολύ πιθανό να κάνεις διάφορες σκέψεις σχετικά με τα όσα πρέπει να προετοιμάσεις για τη συνέντευξη. Όπου κι αν βρίσκεσαι, όταν σου έρχεται μία τέτοια σκέψη, κατάγραψέ την σε ένα χαρτί ή στις σημειώσεις στο κινητό σου, έτσι ώστε στο χρόνο που θα αφιερώσεις για να φροντίσεις τα σχετικά θέματα να έχεις έτοιμη μία πλήρη λίστα με όσα πρέπει να κάνεις για να αισθάνεσαι σωστά προετοιμασμένος/η. Επίσης, το γράψιμο «αποσυμφορεί» τη σκέψη, οπότε λειτουργεί πολύ καλά κατά του στρες.

- Αμφισβήτησε τις αγχωτικές σκέψεις σου

Κάθε φορά που σκέφτεσαι κάτι αρνητικό ή αγχωτικό σχετικά με τη συνέντευξη, διερωτήσου «είναι αλήθεια αυτό;». Να θυμάσαι: Απλώς επειδή το σκέφτεσαι, δε σημαίνει ότι είναι και η αλήθεια. Μπορείς να αντιπαρέλθεις τις συναισθηματικές, αγχωτικές σου σκέψεις με καθαρή λογική; Φυσικά και μπορείς!

- Ανάπνεε

Όταν είσαι σε κατάσταση άγχους, η αναπνοή σου γίνεται ρηχή. Δοκίμασε να εισπνεύσεις μετρώντας αργά ως το 4, να κρατήσεις την εισπνοή μετρώντας ως το 2 και να εκπνεύσεις μετρώντας πάλι ως το 4. Συνέχισε για 1-2 λεπτά, ή μέχρι να αισθανθείς ότι ηρεμείς (εάν παρατηρήσεις ότι έχεις τάση να εισπνέεις πιο πολύ απ’ ότι εκπνέεις, δώσε μεγαλύτερη έμφαση και χρόνο στην εκπνοή). Το καλό με τη διαχείριση της αναπνοής είναι ότι μπορείς να το εφαρμόσεις οπουδήποτε και οποτεδήποτε –ακόμα και ακριβώς πριν μπεις στη συνέντευξη, στο αυτοκίνητό σου.

- Δοκίμασε τον αναστεναγμό

Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσεις βαθιά όταν έχεις άγχος, οπότε δοκίμασε αντ’ αυτού να αναστενάξεις. Πάρε μία ανάσα και άφησέ τον αέρα να βγει σαν αναστεναγμός. Πιθανότατα θα αισθανθείς αμέσως τους ώμους σου να χαλαρώνουν (ή ένταση γύρω από το λαιμό και στους ώμους είναι συνηθισμένη αντίδραση στο στρες).

- Υιοθέτησε τη «στάση του υπερ-ήρωα»

Είναι μία στάση δύναμης και το αντίθετο της ανησυχίας. Στάσου όρθιος με ίσιο τον κορμό, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και τον αυχένα ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική στήλη (σαν να κρέμεσαι από μία κλωστή από την κορυφή στο επάνω-πίσω μέρος του κεφαλιού, με τα πόδια σου σταθερά στο έδαφος), τα χέρια σου να ακουμπάνε στους γοφούς σου και τους αγκώνες σου να προεξέχουν, σαν να στέκεσαι στην κορυφή του κόσμου και παρατηρείς τα πάντα υπό την κυριότητά σου. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές (με τον αέρα να γεμίζει την κοιλιά και έπειτα το στέρνο). Θυμήσου, είσαι ο κυρίαρχος του κόσμου (απλώς πρόσεξε που το κάνεις αυτό… είναι απλώς για να πάρεις τη σωματική αίσθηση της δύναμης και της αυτοπεποίθησης).

- Εξασκήσου στην αυτο-συμπόνοια

Εστίασε σε αυτές τις λέξεις: Σοφία. Σταθερότητα. Ζεστασιά. Μη-κρίση. Επανέλαβέ τες εσωτερικά καθώς αναπνέεις. Προσπάθησε να μην κρίνεις τον εαυτό σου στη διάρκεια της διαδικασίας. Μη λες τίποτα στον εαυτό σου, το οποίο δεν θα έλεγες σε ένα καλό φίλο.

- Βγες από το «καβούκι»

Η ανησυχία μας κάνει να εστιάζουμε πολύ στον εαυτό μας. Προσπάθησε να εστιάζεις και στους άλλους και να αισθάνεσαι πώς είναι εκείνοι τη στιγμή αυτή. Χαιρέτισε τον άνθρωπο στην υποδοχή του χώρου της συνέντευξης. Ρώτα τον άνθρωπο που θα σου πάρει τη συνέντευξη πώς πάει η ημέρα του. Δώσε προσοχή όταν κάποιος σου λέει το όνομά του και προσπάθησε να το θυμάσαι. Χαμογέλα. Κάνε επαφή με τους άλλους ανθρώπους.

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις