Υγεία

Πώς λέγοντας "εγώ", "εσύ" ή "εμείς" αλλάζει η ψυχολογική μας απόκριση - και η ανταπόκριση των άλλων


Τί σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τρεις μικρές λέξεις: Εγώ, εσύ και εμείς; Πιθανότατα δεν το σκέφτεσαι καθόλου - ή, αν το σκέφτεσαι, μπορεί να υποθέτεις ότι είναι απλώς ένας τρόπος να επισημάνεις ποιός ή για ποιόν μιλάμε κάθε στιγμή. Όμως, έχει ανακαλυφθεί, ότι αυτές οι «μικρές λέξεις» μπορούν να έχουν μεγάλη δύναμη: Μεταφέρουν μια σειρά από σιωπηρά μηνύματα, που επιτρέπουν σε εμάς τους ανθρώπους να προχωράμε πέρα από τη δική μας οπτική και να προσλαμβάνουμε πώς θα σκεφτόταν ή θα ένιωθε κάποιος άλλος.

Οι λέξεις που επιλέγουμε, δίνουν σε εμάς και τους άλλους την ευελιξία, είτε να εστιάζουμε προς τα μέσα στον εαυτό μας («κάνω πάντα λάθη»), είτε να υιοθετούμε μια ευρύτερη, πιο περιεκτική προοπτική («Όλοι κάνουμε λάθη»). Κάθε φορά που εκφράζουμε τις σκέψεις, πεποιθήσεις και ιδέες μας, κάνουμε μια επιλογή βάσει των λέξεων που χρησιμοποιούμε, συχνά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Με αυτόν τον τρόπο, οι ανθρώπινες γλώσσες παρέχουν έναν σχετικά αβίαστο μηχανισμό για την αναπλαισίωση της εμπειρίας από προσωπική και απομονωμένη, σε γενική και κοινή με άλλους.

Σε αντίθεση με το να αλλάζει κάποιος σκόπιμα οπτική γωνία όταν του έχει δοθεί σχετική οδηγία (ένα επίπονο έργο που συχνά είναι δύσκολο να επιτευχθεί), η αλλαγή οπτικής γωνίας με μετατοπίσεις αντωνυμιών είναι εγγενής στη δομή των ανθρώπινων γλωσσών, ασκείται σε μεγάλο βαθμό και είναι εδραιωμένη στην καθημερινή συζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια η Δρ. Σούζαν Γκέλμαν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σε συνεργασία με τη Δρ. Αριάνα Ορβελ και τον Ίθαν Κρος, μελετούν πώς οι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτές τις μετατοπίσεις των αντωνυμιών και ποιες συνέπειες έχουν στην ψυχολογική λειτουργία. Ανακάλυψαν ότι η διεύρυνση της οπτικής γωνίας μέσω των επιλογών αντωνυμιών έχει αντίκτυπο τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Οι μετατοπίσεις της αντωνυμίας χρησιμοποιούνται για να νοηματοδοτήσουν δύσκολες εμπειρίες, να δημιουργήσουν συνήχηση με τους άλλους και να μεταδώσουν καλοσύνη, συμπόνια και τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς.

Δημιουργώντας νόημα

Το μόνο που μπορείς να κάνεις στη ζωή είναι να προχωρήσεις μπροστά, δε μπορείς να πάρεις τη στιγμή πίσω, δε μπορείς να πάρεις πίσω τις ευκαιρίες, δε μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και απλά μαθαίνεις από αυτό.
Όντελ Μπέκαμ, 30 Δεκεμβρίου 2015

Στο παραπάνω απόσπασμα, ο ποδοσφαιριστής Όντελ Μπέκαμ σκέφτηκε ένα ενοχλητικό λάθος που έκανε στο γήπεδο ποδοσφαίρου, κάνοντας ένα βήμα πίσω από τη δική του οπτική και αντλώντας μια σειρά από ευρύτερα μαθήματα. Το έκανε χρησιμοποιώντας τη λέξη «εσύ» — όχι εννοώντας τον δημοσιογράφο με τον οποίο μιλούσε, αλλά τους ανθρώπους γενικά — δηλαδή οποιονδήποτε ή όλους.

Οι προαναφερόμενοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει, ότι όταν ζητείται από τους ανθρώπους να δώσουν νόημα σε μια δύσκολη εμπειρία, συχνά επαναπλαισιώνουν μια προσωπική εμπειρία σε μια που ισχύει γενικότερα, χρησιμοποιώντας  τις μικρές λέξεις «εσύ» (που εν προκειμένω σημαίνει «ένας» ή «οποιοσδήποτε» ) ή «εμείς». Όταν ζητήθηκε από τους ανθρώπους να γράψουν για μια πρόσφατη προσωπική εμπειρία, συχνά μετατοπίζονταν αυθόρμητα από τη μετάδοση των ιδιαιτεροτήτων των εμπειριών τους (για παράδειγμα, μια λογομαχία με έναν σύζυγο ή έναν φίλο που έκανε κακές επιλογές) στο να αντλήσουν γενικότερα μαθήματα ζωής («Μπορείς πραγματικά μάθεις πολλά από άλλους που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από εσένα» ή «Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν αλλάζουν και πρέπει να αναγνωρίσεις ότι δεν μπορείς να τους σώσεις»).

Οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε μια γενική οπτική όταν τους ζητήθηκε να γράψουν για μια αρνητική εμπειρία, παρά για μια ουδέτερη εμπειρία και ήταν επίσης πολύ πιο πιθανό να το κάνουν όταν τους ζητήθηκε να δώσουν νόημα σε μια αρνητική εμπειρία, παρά όταν τους ζητήθηκε να ξαναζήσουν αυτή την εμπειρία. Η αλλαγή οπτικής γωνίας με αυτόν τον τρόπο βοήθησε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το αρνητικό γεγονός, να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους και να αυξήσουν το αίσθημα "κλεισίματος" της εμπειρίας αυτής.

Τα μικρά παιδιά επίσης χρησιμοποιούν αυτές τις αλλαγές προοπτικής. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές είπαν σε παιδιά 4-10 ετών σύντομες ιστορίες, για έναν χαρακτήρα που βίωσε ένα δύσκολο γεγονός, όπως τον αποκλεισμό από ένα παιχνίδι και τα ρώτησαν τί είχε μάθει ο χαρακτήρας. Όπως οι ενήλικες, τα παιδιά μετατοπίστηκαν αυθόρμητα σε μια γενικευμένη προοπτική, μιλώντας για μαθήματα που ισχύουν για τους ανθρώπους γενικότερα: «Θα πρέπει να είστε ευγενικοί ο ένας με τον άλλον» ή «Δεν μπορείς να παίζεις με ανθρώπους όλη την ώρα και πρέπει να κάνεις νέους φίλους. ," ή "Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν σου επιτρέπουν να παίξεις."

Δημιουργία συντονισμού με τους άλλους

Η γενίκευση των αντωνυμιών ενθαρρύνει επίσης τον συντονισμό - μια αίσθηση ότι μια ιδέα έχει προσωπικά νόημα και «μιλάει» στο άτομο που την ακούει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παροιμίες - αυτές οι διαχρονικές αλήθειες, που μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην άλλη - χρησιμοποιούν συνήθως το «εσύ» (με την έννοια του «ανθρώπου γενικά»). Εάν οι ερευνητές αντικαταστήσουν το «εσύ» σε μια παροιμία με «εγώ», οι άνθρωποι τη βαθμολογούν ως έχουσα σημαντικά λιγότερη απήχηση, δείχνοντας ότι η ίδια η αντωνυμία παίζει σημαντικό ρόλο.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η ίδια αίσθηση σύνδεσης εντοπίζεται, όταν εξετάζουμε τις απαντήσεις των ανθρώπων κατά την ανάγνωση μυθοπλασίας. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τους αριθμούς από τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, που παρακολουθούσαν ποια αποσπάσματα επεσήμαναν ("μάρκαραν") οι άνθρωποι όταν διάβαζαν δημοφιλή μυθιστορήματα στις συσκευές ηλεκτρονικού τους αναγνώστη. Ανακάλυψαν ότι τα αποσπάσματα που επισημάνθηκαν πιο συχνά, ήταν σχεδόν δέκα φορές πιο πιθανό να περιέχουν γενικευμένο "εσύ" από μη επισημασμένα αποσπάσματα και σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να περιέχουν "εμείς" από τα μη επισημασμένα.

Παραδείγματα αυτών των ηχητικών αποσπασμάτων περιλάμβαναν: «Το σπίτι είναι το μέρος που θα σε πιάσει όταν πέσεις»«Μερικές φορές, όταν σου αρέσει το που καταλήγεις, δεν σε νοιάζει πώς έφτασες εκεί» και «Αλλά μερικές φορές τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο να δεις, είναι αυτά που σου αρέσουν».

Μεταδίδοντας καλοσύνη, συμπόνια και σωστή συμπεριφορά

Το να μιλάμε για ένα προκλητικό γεγονός με γενικευτικές αντωνυμίες είναι ένας τρόπος έκφρασης καλοσύνης και συμπόνιας, αναγνωρίζοντας ότι η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είμαστε όλοι μαζί. Στο εργαστήριό δοκιμάστηκε αυτή η ιδέα, παρέχοντας σε παιδιά και ενήλικες μικρές ιστορίες, που περιλαμβάνουν έναν χαρακτήρα που βίωσε ένα μικρό ατύχημα και έναν δάσκαλο που σχολίασε το γεγονός είτε με συγκεκριμένη, είτε με γενικευμένη γλώσσα.

Για παράδειγμα, σε μια ιστορία, ένα κορίτσι ονόματι Σαμ έτρεχε στην παιδική χαρά, μετά γλίστρησε και τα αυτοκόλλητά της έπεσαν σε μια μεγάλη λακκούβα από λάσπη. Ένα άλλο παιδί είπε στον δάσκαλο τι συνέβη και στη συνέχεια ο δάσκαλος απάντησε, είτε εστιάζοντας συγκεκριμένα στη Σαμ («Μερικές φορές η Σαμ ρίχνει πράγματα και τα κάνει χάλια»), είτε κάνοντας μια πιο γενική παρατήρηση για τους ανθρώπους («Μερικές φορές ρίχνουμε πράγματα και τα κάνουμε χάλια» ή «Μερικές φορές ρίχνεις πράγματα και τα κάνεις χάλια»).

Όταν ο δάσκαλος αναδιαμόρφωσε το συμβάν διευρύνοντας την προοπτική, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έκριναν τον δάσκαλο ως πιο ευγενικό, πιο ανεκτικό στα λάθη και πιο πιθανό να βοηθήσει το παιδί διορθώνοντας το ατύχημα (για παράδειγμα, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα αντικείμενα). Αντί να κατηγορήσει τη Σαμ, ο δάσκαλος χρησιμοποίησε τη γενίκευση του «εσύ» ή «εμείς», για να επικοινωνήσει ότι η συμπεριφορά της ήταν φυσιολογική, ήταν εντάξει και κάτι που κάνουν και οι άλλοι.

Η γενίκευση των αντωνυμιών είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας κατάλληλων κανόνων συμπεριφοράς, που κυμαίνονται από ηθικά καθήκοντα («Πρέπει να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη») έως κοινωνικές συμβάσεις («Οδηγείτε στη δεξιά πλευρά του δρόμου»).

Ευρύτερα μαθήματα

Στην καθημερινότητα, οι μετατοπίσεις αντωνυμιών είναι ένα εργαλείο για την υπέρβαση της ατομικής οπτικής κάποιου. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η εξέταση οπτικών διαφορετικών από τη δική μας μπορεί να είναι μια πρόκληση σε οποιαδήποτε ηλικία - όπως φαίνεται από τα πάντα, από τις διαμάχες των εραστών, μέχρι την πολιτική πόλωση, μέχρι τον πόλεμο.

Η λήψη άλλης οπτικής είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά, τα οποία συχνά υποθέτουν ότι οι άλλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο ακριβώς όπως αυτά. Για παράδειγμα, αν δύο παιδιά στέκονταν στα απέναντι άκρα ενός γεμάτου δωματίου, το καθένα πιθανότατα θα πίστευε ότι το άλλο βλέπει αυτό που βλέπουν τα ίδια. Η σκόπιμη μετατόπιση της οπτικής γωνίας είναι επίπονη και στρατολογεί εγκεφαλικά συστήματα που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Και ακόμη και για τους καλοπροαίρετους ενήλικες που ερωτώνται ρητά τι θα έβλεπε ή θα σκεφτόταν κάποιος άλλος, η έρευνα δείχνει ότι η δική τους προσωπική οπτική είναι πρωταρχική. Οι άνθρωποι βασίζονται στη δική τους οπτική ως σημείο εκκίνησης και πρέπει να κάνουν διορθωτικές προσαρμογές για να λάβουν υπόψη την άποψη ενός άλλου ατόμου.

Κι όμως, σε εντυπωσιακή αντίθεση με αυτές τις δυσκολίες, η ικανότητα μετατόπισης των οπτικών είναι συνυφασμένη στον ιστό της φυσικής γλώσσας. Οι αντωνυμίες μεταφέρουν άρρητα μηνύματα που μας επιτρέπουν να δίνουμε νόημα σε επώδυνες εμπειρίες, να αυξήσουμε τη συμπόνια μας για τους άλλους και να μεταδώσουμε αποτελεσματικά τους σωστούς κανόνες συμπεριφοράς. Το ότι αυτά τα μέσα είναι ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική της ανθρώπινης γλώσσας, υποδηλώνει ότι η αντίληψη των οπτικών των άλλων είναι μια θεμελιώδης πτυχή του είδους μας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις