Διεθνή

Πώς η βασίλισσα Ελισάβετ αποφεύγει να δηλητηριαστεί, τηρώντας πάντα το πρωτόκολλο


Μπορεί να ακούγεται παράλογο ή βγαλμένο από ταινία του Τζέιμς Μποντ, αλλά στα ανάκτορα του  Μπάκιγχαμ θεωρείται ότι η βασίλισσα βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο και πρέπει να λαμβάνονται [αντός είδους μέτρα προστασίας της.

Το προσωπικό των ανακτόρων είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο, πραγματικό ή (συνήθως) φανταστικό. Εχει βρεί μάλιστα έναν έξυπνο τρόπο για να αποτρέψει απόπειρα... δηλητηριασμού  της βασίλισσας χωρίς να γίνει καμία παρέκκλιση από το πρωτόκολλο.

Πριν από την πανδημία, η Ελισάβετ δεχόταν πολλούς επισκέπτες- καλεσμένους για δείπνο στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών χωρών, σημαντικών αξιωματούχων, της αριστοκρατίας της Βρετανίας και άλλων χωρών.

Αν κάποιος ήθελε να την βλάψει και να βάλει κάτι στο φαγητό της, θα ήταν εύκολο με τόσους ανθρώπους να γευματίζουν μαζί. Γι' αυτό υπάρχει ένα σχέδιο.

Στο ντοκιμαντέρ Channel 5 "Secrets of the Royal Kitchen", η βασιλική σχολιαστής Έμιλι Άντριους αποκάλυψε ότι για να είναι η βασίλισσα ασφαλής, δεν έχει ετοιμαστεί συγκεκριμένο πιάτο γι' αυτήν κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων. Ένα πιάτο επιλέγεται τυχαία για να σερβιριστεί στη βασίλισσα.

Η Άντριους είπε: «Αφού τακτοποιηθούν τα πάντα, ένας υπηρέτης επιλέγει τυχαία ένα από τα πιάτα που θα σερβιριστούν στην Αυτού Μεγαλειότητα. Έτσι, αν κάποιος ήθελε να την δηλητηριάσει θα έπρεπε να δηλητηριάσει όλους τους καλεσμένους».

Ακόμα η βασίλισσα επιθεωρεί με ένα «πέταλο» το απόγευμα πριν από το δείπνο, ελέγχοντας τις προετοιμασίες με τον αρχιθαλαμηπόλο του παλατιού.

Τα δείπνα χρειάζονται για να προετοιμαστούν έξι μήνες και τρεις ημέρες για να ετοιμαστούν από το προσωπικό των ανακτόρων.

Η βασίλισσα είναι γνωστό ότι τρώει γρήγορα και υπάρχει ένας κανόνας που ορίζει όταν τελειώνει το γεύμα της όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να ακουμπήσουν το μαχαίρι και το πιρούνι τους στο πιάτο. Ποτέ μα ποτέ δεν επιτρέπεται να καθίσει κανείς στο τραπέζι και να φάει πριν από τη βασίλισσα.

Η σειρά είναι πάντα από δεξιά προς τα αριστερά, δηλαδή, αφού όλοι καθίσουν στο βασιλικό τραπέζι, η βασίλισσα απευθύνεται πρώτα στον επίτιμο καλεσμένο της, ο οποίος είθισται να κάθεται στα δεξιά της.

Μετά την ανταλλαγή των φιλοφρονήσεων και των χαιρετισμών στρέφει την προσοχή της σε όποιον κάθεται πρώτος στην αριστερή πλευρά.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να αγγίξει κανείς τη βασίλισσα και το χέρι της μόνο αν το προσφέρει εκείνη για χειραψία.

Επιπλέον, οι επισκέπτες δεν πρέπει να φύγουν πριν τη βασίλισσα, εκτός εάν έχει δοθεί ειδική άδεια και θα πρέπει να αποφεύγονται προσωπικές ερωτήσεις σε συνομιλία με μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Διαβάστε επίσης