Πολιτική

Πώς η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τη γήρανση του προσώπου


Πώς μπορούμε να προστατευτούμε και να σβήσουμε τις ρυτίδες

«Γιατί δείχνω μεγαλύτερη»; Είναι μία ερώτηση που συχνά κάνουν οι γυναίκες ακόμη και στον ίδιο τους τον εαυτό, όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη. Η απάντηση φαίνεται εύκολη: Το στρες, η κούραση, οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, η φτωχή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ κτλ. Όμως, αυτό που πραγματικά ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος είναι η ήλιος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακτινοβολίες του ήλιου ευθύνονται έως και 90% για τα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Ιδιαίτερα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών ο ήλιος έχει γίνει ο χειρότερος εχθρός του δέρματός μας. Το φως του ήλιου είναι κάτι το οποίο δύσκολα μπορούμε να αποφύγουμε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατευτούμε ή ακόμη και να επανορθώσουμε τη ζημιά. 

Δοκιμάστε να αφήσετε ένα φρέσκο φρούτο στο φως του ήλιου. Λίγες ώρες μετά το φρούτο θα έχει μαραθεί, καθώς θα έχει χάσει την υγρασία του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το δέρμα μας. Παρά το γεγονός ότι, για να αλλάξει η όψη του δέρματος χρειάζονται αρκετά χρόνια, όταν γίνει η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη. Ας κάνουμε μια «ακτινογραφία», της φωτογήρανσης. Οι ακτινοβολίες του ήλιου βλάπτουν το κολλαγόνο, αλλά κυρίως καταστρέφουν την ελαστίνη, η οποία διατηρεί όλη την ελαστικότητα του δέρματος για να μην σπάει. Όταν οι συγκεκριμένες ίνες σπάσουν, τότε το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, δεν «τεντώνεται» κι έτσι σχηματίζονται οι ρυτίδες. Και μπορεί οι περισσότερες γυναίκες να περιμένουν με αγωνία τους θερινούς μήνες για να κάνουν ηλιοθεραπεία, όμως το μαύρισμα είναι η τρανή απόδειξη ότι ο ήλιος φθείρει το δέρμα μας. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα του δέρματος για να αμυνθούν εκκρίνουν  μελανίνη, ενώ παράλληλα προστατεύουν την επιδερμίδα αυξάνοντας τους ρυθμούς κερατινοποίησής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιφάνειά της επιδερμίδας να γίνεται πιο τραχιά. Στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, η ηλιακή ακτινοβολία επιτίθεται μειώνοντας ή εξασθενώντας σταδιακά τα κύτταρα- «φρουρούς» που ειδοποιούν να σημάνει συναγερμός και να ενεργοποιηθεί ο αμυντικός μηχανισμός της επιδερμίδας.

Εκτός από τις ρυτίδες και τις επίπεδες καφέ κηλίδες στο δέρμα, μπορεί η έκθεση στον ήλιο να προκαλέσει περαιτέρω αντιαισθητικά αποτελέσματα. Εξαιτίας της εκφύλισης της ελαστίνης το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά της του και «κρεμάει» στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα μπράτσα.

Ανησυχία από τους επιστήμονες

Η φωτογήρανση έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες. Είναι μία διαδικασία που αρχικά προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους ερευνητές. Η ανησυχία τους έγινε ακόμη πιο έντονη όταν για πρώτη φορά μελέτησαν ξεχωριστά την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Στημελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical, Cosmetic And Investigational Dermatology, 12 δερματολόγοι εξέτασαν τα πρόσωπα 298 γυναικών ηλικίας από 30 έως 78 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, ο ήλιο ευθύνεται για το 80,3% της γήρανσης του δέρματος. Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί «80% ζημιά στην επιδερμίδα τους» δείχνουν κοντά στην ηλικία τους, όταν όμως το ποσοστό αυτό είναι κατά 2% μεγαλύτερο, δείχνουν κατά τρία χρόνια μεγαλύτερες, ενώ όταν είναι 2% μικρότερο (78%), οι γυναίκες δείχνουν τρία χρόνια νεότερες. 

Τα συμπτώματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνονται με την ηλικία. Μετά την ηλικία των 50 εμφανίζονται σημαντικές διαφορές στις ρυτίδες και στην ποιότητα της επιδερμίδας των γυναικών, με εκείνες που έχουν «αδυναμία στον ήλιο» να δείχνουν πιο μεγάλες από την πραγματική τους ηλικία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι ερευνητές που εκτιμούν ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και οι επιπτώσεις που προκαλεί έχει και μία θετική πλευρά. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στον ήλιο επί σειρά ετών-ακόμη κι αυτοί που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα-αναπτύσσουν μία σκληρή υφή στο δέρμα κι έτσι οι πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του δέρματος είναι μικρότερες, Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι ίδιοι, το δέρμα τους θα δείχνει γερασμένο. Επίσης, είναι μύθος ότι πρέπει να προστατευόμαστε μόνο το καλοκαίρι, αφού οι ακτίνες UV  καταστρέφουν το δέρμα μας και το χειμώνα. Ο ήλιος λάμπει όλο το χρόνο και μπορεί η θερμοκρασία τους χειμερινούς μήνες να είναι πιο χαμηλή, όμως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου παραμένουν βλαβερές.

Προστασία-επανόρθωση

Άρα, το αντηλιακό είναι απαραίτητο όλες τις εποχές του χρόνου. Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι το δέρμα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Εκτός απ ότι πλέον λόγω των κλιματικών αλλαγών η ηλιοθεραπεία είναι απαγορευτική, θα πρέπει να ψάξετε για προϊόντα που περιέχουν zinc oxide, titanium dioxide, ή avobenzone. Να φοράτε καπέλο με γείσο και μπλούζες ή φουστάνια με μακριά μανίκια. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 11.00 το πρωί και 16.00 το μεσημέρι, όταν είναι πιο δυνατός ο ήλιος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες κρέμες και λοσιόν κατά των ρυτίδων, που υπόσχονται ότι καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα, αλλά η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας έχει προειδοποιήσει ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν μπορούν να «σβήσουν» τις ρυτίδες. Ποια, όμως, είναι η λύση αν η ζημιά έχει ήδη γίνει; Μία λύση είναι η Ρυτιδοπλαστική ή αλλιώς το facelift.

Η Ρυτιδοπλαστική είναι μία από τις κυριότερες επεμβάσεις που επιτελούνται στην αισθητική Πλαστική Χειρουργική. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, αλλά και άντρες καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους και να εξαλείψουν τα σημάδια της γήρανσης, χωρίς να αλλοιώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Ο πλαστικός χειρουργός με ειδικές τεχνικές σφίγγει το επιφανειακό απονευρωτικό δίκτυο και τους μυς του προσώπου και τα επαναφέρει στην αρχική νεανική τους θέση, ενώ στη συνέχεια απομακρύνει το δέρμα που περισσεύει. Η διαδικασία διαρκεί μόνο μερικές ώρες και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα. Το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή του, αφού τα σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου θα αποτελούν παρελθόν και πλέον θα δείχνει ξεκούραστος και φρέσκος και το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν θα έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις