Πολιτική

Πως γνωρίζω ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης για εμένα;


Άρθρο του κ. Δημητρίου Γεωργά, Personal Trainer

Πολλές φορές, παρότι γυμναζόμαστε τακτικά και ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, δε βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα μας και στην απόδοση μας. Σε συνδυασμό ίσως και με έναν τραυματισμό, απογοητευόμαστε και εγκαταλείπουμε την άσκηση που ακολουθούσαμε. Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας… Πλέον βομβαρδιζόμαστε από πάρα πολλά διαφορετικά είδη άσκησής (spinning, cross fit, power lifting, suspension training, power yoga κτλ), που όλα υπόσχονται τα αποτελέσματα που με τόσο κόπο επιθυμούμε. Είναι όμως τόσο αξιόπιστα όσο παρουσιάζονται; Και πως γνωρίζω ποιο είναι το καταλληλότερο για την βελτίωση της σωματικής μου υγείας; Πολλές φορές αναρωτιόμαστε, «αφού πιάνει στην κυρία Σοφία, έχασε 10 κιλά σε 2 μήνες, γιατί δεν έπιασε σε μένα;». 

Πρέπει να αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το σώμα μας όπως θα αντιμετωπίζαμε την υγεία μας, όπως θα ψάχναμε τον κατάλληλο γιατρό ή το κατάλληλο φάρμακο. Όταν επισκεφτούμε ένα ιατρείο, το πρώτο πράγμα που θα μας κάνει ένας γιατρός είναι να μας πάρει ιστορικό, να μας εξετάσει και να μας παραπέμψει, αν χρειαστεί, σε κάποιες εξετάσεις. Ίδια ακριβώς αντιμετώπιση χρειαζόμαστε και στην άσκηση, καθώς μιλάμε για την σωματική μας υγιεινή. 

Η αξιολόγηση λοιπόν είναι το σημαντικότερο και πρώτο βήμα που θα πρέπει ο κάθε γυμναστής, personal trainer και coach να πράξει στον πελάτη του. 

Αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό και αποφευχθούν πιθανά προβλήματα υγείας, ο γυμναστής θα πρέπει να εκτελέσει στον ασκούμενο ορθοσωμικά τεστ αξιολόγησης, τεστ φυσικής κατάστασης, τεστ ελαστικότητας και άλλα, ώστε να διαμορφώσει μια εικόνα που μπορεί να προβλέψει τους πιθανούς τραυματισμούς του πελάτη. Π.χ ένας πελάτης με υπέρτονο και βραχύ τον οπίσθιο μηριαίο, τους γλουτιαίους μύες και τους μύες του γαστροκνημίου, είναι επιρρεπής στο να αποκτήσει φλεγμονή  στον επιγονατιδικό τένοντα. Πληροφορία πολύ σημαντική ώστε διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα με πρωτεύουσα  ευθύνη την πρόληψη και μακροχρόνια άσκηση του πελάτη και την σταδιακή του επιτυχία στο στόχο που έχει βάλει. Όσο περισσότερο μπορεί να ασκηθεί υγιής, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα και ο στόχος που έχει βάλει.

Η σωστή αξιολόγηση βοηθά ώστε ο γυμναστής να διαμορφώσει μια προοδευτικότητα στις ασκήσεις και στο πρόγραμμα του ασκούμενου. Η λανθασμένη χρήση ή η ελλιπής γνώση της προοδευτικότητας οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ασκουμένων να εγκαταλείπουν την γυμναστική. 

Όπως σε όλες τις επιστήμες της υγείας υπάρχει ένα βασικό πλαφόν που πρέπει να τηρείται. Το βασικό πλαφόν λοιπόν επιβάλλει τη βελτίωση και τη χρήση ασκήσεων του νευρικού μας συστήματος του πιο σημαντικού συστήματος για να έχουμε το αποτέλεσμα και την υγεία που θέλουμε στο σώμα μας. Ασκήσεις ισορροπίας λοιπόν και άλλες ασκήσεις που θα δυναμώσουν την βάση μας - χωρίς βάση δεν μπορεί να φτιαχτεί ένα μυικό σύστημα. 

Δυστυχώς τα περισσότερα είδη γυμναστικής και τα περισσότερα γυμναστήρια αμελούνε αυτό το σύστημα ενδυνάμωσης, με τεράστιες πιθανότητες τραυματισμού και με κακά αποτελέσματα να κάνουν σχεδόν πάντα την εμφάνιση τους. Φανταστείτε μια πολυκατοικία με ασθενή βάση... Η βάση μας είναι το νευρικό μας σύστημα.

 Το σύνδρομο προσαρμογής είναι το σύνδρομο με το οποίο ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται και αντιδράει στο ερέθισμα. Η βαθειά γνώση του από τον γυμναστή μπορεί να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό την  υπερκόπωση αθλητών και ασκούμενων και τη στασιμότητα του πελάτη.  Ο οργανισμός συνηθίζει σε ένα ερέθισμα όταν αυτό επαναλαμβάνεται, όπως μια επιβαρυμένη γυμναστική, δεν αντιλαμβάνεται την κόπωση και συνεχίζει σε μεγαλύτερο ερέθισμα, καθώς ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί ήδη στο προηγούμενο. Σκεφτείτε το σαν ένα χάπι που παίρνουμε συνέχεια για τον πόνο. Αυτό από κάποια στιγμή και μετά δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα θέλουμε δυνατότερο, που όμως θα έχουμε τις ανάλογες επιπτώσεις. 

Γι’ αυτό πρέπει να αλλάζουμε και τα περισσότερα προγράμματα. Προκειμένου ο ασκούμενος να μη μένει στάσιμος, χρειαζόμαστε συνεχείς αλλαγές, βασισμένες όμως στην σωστή αξιολόγηση και προοδευτικότητα, όπως είπαμε παραπάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να συνδυάζουμε πολλά είδη προπόνησης μαζί, οπότε να αναζητούμε μια πιο ειδική μεταχείριση από κάτι γενικευμένο, που ναι μεν θα μας κάνει να ξεδώσουμε και να αισθανθούμε ίσως καλύτερα για ένα μικρό διάστημα, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας και όχι τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Με τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, ίσως αυτό να φαινεται δύσκολο, ωστόσο πρέπει να κάνουμε το βήμα, να σεβαστούμε το σώμα μας που έχει ανάγκη από σωστή αντιμετώπιση. 

Δημήτρης Γεωργάς, Personal trainer
dhmhtrhsgeorgas@yahoo.gr
https://www.facebook.com/personaltraininggeorgas/

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις