Χρηστικά

Πώς έχασαν το αφορολόγητο των αποδείξεων χιλιάδες φορολογούμενοι (Πίνακας)


Ποια λάθη έκαναν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και επαγγελματίες και φορολογήθηκαν έξτρα με 22%

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν το αφορολόγητο των αποδείξεων με αποτέλεσμα να λάβουν τσουχτερά εκκαθαριστικά σημειώματα και να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.

Όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 2020 χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν πρόστιμο επειδή δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων και τιμωρήθηκαν από την Εφορία, με φόρο 22%, στη διαφορά των αποδείξεων που συγκέντρωσαν και εκείνων που όφειλαν να συγκεντρώσουν βάσει του εισοδήματός τους.

Το συνολικό ποσό επιπλέον φόρου που κλήθηκαν να καταβάλουν ανήλθε σε 18,37 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι μειωμένο σε σύγκριση με το συνολικό πρόστιμο λόγω των αποδείξεων που επιβλήθηκε το 2019, που είχε ανέλθει σε 22,73 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, που φορτώθηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω λαθών.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν, πως ο κίνδυνος για την πληρωμή αυξημένου φόρου, λόγω των λιγότερων αποδείξεων είναι τεράστιος, εφόσον οι φορολογούμενοι δεν καταφέρνουν να χτίσουν το αφορολόγητο των δαπανών.

Όπως προκύπτει και από τον πίνακα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι εκείνοι που πλήρωσαν τον περισσότερο φόρο λόγω λειψών e-αποδείξεων. Ειδικότερα:

  • Οι μισθωτοί πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 10,24 εκατ. ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 6,23 εκατ. ευρώ.
  • Οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
  • Οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 2,07 εκατ. ευρώ.
  • Οι εισοδηματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρο λόγω αποδείξεων ύψους 2,98 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο έλεγχος των e-αποδείξεων γίνεται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και αν διαπιστώσει η Εφορία παρατυπίες καλεί τον υπόχρεο για εξηγήσεις.

Ποια λάθη έκαναν

Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν επιπλέον φόρο λόγω των αποδείξεων την «πάτησαν» επειδή:

  1. Η αξία των ηλεκτρονικών αγορών που πραγματοποίησαν ήταν μικρότερη των ορίων του νόμου και επιβαρύνθηκαν με το πρόστιμο 22% επί της διαφοράς. Τα ελάχιστα όρια των e-αποδείξεων ήταν 10% του ετήσιου εισοδήματος, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ, 15% επί του τμήματος του εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
  2. Μάζεψαν αποδείξεις ηλεκτρονικών αγορών (ή χάρτινες αν εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις), αλλά η αξία τους αντιστοιχούσε στο πραγματικό τους εισόδημα ενώ οι ίδιοι φορολογήθηκαν με τα τεκμήρια και άρα για υψηλότερο εισόδημα. Παράδειγμα. Φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 8.000 ευρώ οφείλει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 800 ευρώ.  Όμως, λόγω τεκμηρίων φορολογήθηκε για εισόδημα 12.000 ευρώ και άρα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 1.300 ευρώ. Συνεπώς αν δήλωσε αποδείξεις 800 ευρώ, τότε φορολογήθηκε με 22% επί της διαφοράς των 500 ευρώ και πλήρωσε επιπλέον φόρο ύψους 110 ευρώ.
  3. Φορολογούμενοι δήλωσαν τις αποδείξεις που κάλυπταν το πραγματικό ή το τεκμαρτό τους εισόδημα, αλλά υπέπεσαν στον δειγματοληπτικό έλεγχο της Εφορίας και όταν τους ζητήθηκε η προσκόμιση των δικαιολογητικών των e-αποδείξεων δεν τις είχαν στο ποσοστό που απαιτούνταν. Έτσι τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 22% επί της διαφοράς.

e-dapanes 2020

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα