Σύμφωνα με την Μπούντεσμπανκ, ο αριθμός των παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων στη Γερμανία είναι ανησυχητικός. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Τι λένε οι ειδικοί και πώς ξεχωρίζει ένα αυθεντικό από ένα πλαστό χαρτονόμισμα.
Η Γερμανία έχει κατακλυστεί από πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή 26 Ιουλίου η Μπούντεσμπανκ. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, υπολογίζεται ότι στην γερμανική αγορά κυκλοφορούν περίπου 27.600 πλαστά χαρτονομίσματα με ψευδή ονομαστική αξία ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 παρατηρήθηκε αύξηση στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων κατά 2,5%. Κατά τη Μπούντεσμπανκ αντιστοιχούν επτά χαρτονομίσματα σε κάθε 10.000 καταναλωτές. Το χαρτονόμισμα που παραχαράσσεται ευκολότερα είναι αυτό των 50 ευρώ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα πλαστά 50ευρα αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των πλαστών χαρτονομισμάτων στη γερμανική αγορά κατά το πρώτο αξάμηνο του 2019.
Πολλά τα περιστατικά παραχάραξης που εντοπίζει η αστυνομία
Στη Γερμανία, οι υποθέσεις εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων είναι πολλές. Στα μέσα Ιουλίου μία γυναίκα προσπάθησε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου με 15.000 ευρώ μετρητά. Αυτό θορύβησε τους πωλητές, οι οποίοι ήρθαν αμέσως σε επαφή με την αστυνομία. Τα χαρτονομίσματα ύψους 15.000 ευρώ ήταν πλαστά. Στο Βερολίνο ένας 50χρονος οδηγήθηκε, επίσης τον Ιούλιο, αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη επειδή παρέλαβε μέσω ταχυδρομείου από την Ιταλία 100 πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ. Ακόμη, τον περασμένο Μάρτιο ένας 39χρονος από τη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δικαστικές Αρχές του Ντόρτμουντ, όταν συνελήφθη με χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ συνολικής αξίας 900.000 ευρώ, προερχόμενα επίσης από την Ιταλία. Ιταλικό πρόβλημα; Ίσως. Γεγονός είναι ότι πολλά από τα πλαστά χαρτονομίσματα που εντοπίστηκαν, τουλάχιστον στη Γερμανία, προέρχονται από Ιταλούς παραχαράκτες. Αλλά και στην Τενερίφη εντοπίστηκαν πλαστά 10ευρα και 20ευρα «καλής ποιότητας», που διακινούνταν σε όλη την Ευρώπη.
Πώς ξεχωρίζουμε ένα πλαστό από ένα αυθεντικό χαρτονόμισμα;
«Με την πάροδο του χρόνου οι παραχαράξεις νομισμάτων βελτιώνονται», αναφέρει ο Γιοχάνες Μπέερμαν, μέλος του διευθυντηρίου της Μπούντεσμπανκ. «Όσο περισσότερο βρίσκεται σε κυκλοφορία μία σειρά τραπεζογραμματίων τόσο ο κόσμος τη συνηθίζει, ενώ οι έλεγχοι μειώνονται» σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εδώ και χρόνια έχει αυξηθεί ο έλεγχος των παραχαράξεων. Σε κάθε περίπτωση, με λίγη προσοχή, ειδικοί αλλά και έμπειροι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν τα πλαστά από τα αυθεντικά χαρτονομίσματα. Τα αυθεντικά είναι φτιαγμένα από ίνες βαμβακιού και είναι δύσκολο να παραχαραχθούν με πανομοιότυπο τρόπο. Ειδικότερα τα «δεύτερης γενιάς» χαρτονομίσματα με τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το «ολόγραμμα» και η «σμαραγδένια» αναγραφή της αξίας του νομίσματος, είναι ακόμη πιο δύσκολο να παραχαραχθούν. Εν τούτοις, εγκληματικές οργανώσεις και επαγγελματίες παραχαράκτες έχουν ήδη προσπαθήσει να τα αντιγράψουν. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα αυθεντικά «δεύτερης γενιάς» χαρτονομίσματα διαθέτουν πλήθος απειροελάχιστων διακριτικών στοιχείων στον πίσω μέρος τους καθιστά πιο εύκολο τον εντοπισμό των πλαστών.
Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι η Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε πως προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα για το πώς να ξεχωρίζει κανείς ένα πλαστό από ένα αυθεντικό χαρτονόμισμα με βάση την αφή, την οπτική ανάλυση και την ανάγνωση ειδικών διακριτικών στοιχείων διαγωνίως. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2019 αστυνομικές Αρχές και ευρωπαϊκές τράπεζες απέσυραν από την κυκλοφορία συνολικά περίπου 251.000 πλαστά χαρτονομίσματα.
πηγή: ΑΠΕ