Χρηστικά

Πώς διαμορφώνονται οι ενεργειακές επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο


Στα 221 ευρώ η επιδότηση για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

Οι ενεργειακές επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο είναι λίγο χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του Νοεμβρίου, ενώ το συνολικό πακέτο που θα αποδοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις  φτάνει τα 435 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 282 εξ αυτών αφορούν τα νοικοκυριά, ενώ η μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ρεύματος που εφήρμοσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και  σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, έχει αποδώσει ως τώρα πάνω από 2,5 δισ.ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:
Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών.

 • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προβλέπεται επιπρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν τα νοικοκυριά μειώσουν 15% την κατανάλωση σε σχέση με το 2021.
 • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης και σ’ αυτή την κατηγορία ισχύει το μπόνους σε περίπτωση μείωσης της κατανωλησης.

Σ’ ό,τι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο, η επιδότηση για τον Δεκέμβριο ορίστηκε σε 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς  καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34Euro/MWh.

 Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά MWh.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι η ΔΕΠΑ θα χορηγήσει οριζόντια επιδότηση 15 ευρώ ανά θερμιδική κατανάλωση που αφορά 700.000 καταναλωτές.

Τα τιμολόγια των παρόχων για τον Δεκέμβριο

Πριν από λίγες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ανακοινώσει τα τιμολόγιά τους για τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα:

 • στη ΔΕΗ μέχρι τις 500 κιλαβατώρες κατανάλωσης, το κόστος θα ανέλθει σε 38 λεπτά και σε 39,2 ευρώ για την δεύτερη κλίμακα, μετά τις 500 κιλοβατώρες
 • η Φυσικό Αέριο, θα τιμολογήσει τους πελάτες της τον Δεκέμβριο με 29,8 λεπτά για τα τιμολόγια με έκπτωση συνέπειας και με 31,8 λεπτά χωρίς έκπτωση.
 • η ΕΛΙΝΟΙΛ για το πρόγραμμα Power On Home ρίχνει τις τιμές στα 28,5 λεπτά.
 • η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμοκατάλογο 30,4 λεπτά με το πρόγραμμα GENEROUS Home και 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση συνέπειας.
 • η Elpedison διαμόρφωσε τιμολόγιο 35 λεπτών για το πρόγραμμα Electricity Home Day κατεβάζοντάς τα στα 32,7 λεπτά με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Elpedison Συνέπεια Day που παρέχεται με πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
 • η Protergia ανακοίνωσε ότι για τον Δεκέμβριο, η τιμή της κιλοβατώρας θα ανελθει στα 36,8 λεπτά
 • η NRG του ομίλου της Motor Oil ανακοίνωσε τιμολόγια από 31,9 λεπτά και η WATT &VOLT 38,9 λεπτά.
   
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα