Οικονομία

Πορτογαλία: Επαναλειτουργούν κινηματογράφοι, θέατρα & εμπορικά εκτός Λισαβόνας


Περίπου δυόμιση μήνες αφότου έκλεισαν λόγω της πανδημίας, κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών άρχισαν και πάλι να λειτουργούν από σήμερα στην Πορτογαλία, καθώς συνεχίζεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Με την εισαγωγή αυτής της Φάσης 3, η τηλεργασία σταμάτησε να είναι υποχρεωτική και οι πιστοί μπορούν και πάλι να παρίστανται σε θρησκευτικές τελετές.

Τα γήπεδα άνοιξαν, αλλά με την εφαρμογή υγειονομικών κανόνων, όπως και τα εμπορικά κέντρα σε όλη τη χώρα εκτός της Λισαβόνας. Στην περιοχή της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, μεγαλύτερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Η εξαίρεση που ισχύει σήμερα για τη Λισαβόνα θα επανεξεταστεί την Πέμπτη.

Από τα 200 νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τα 193 εντοπίστηκαν στη Λισαβόνα και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 32.700 και οι νεκροί στους 1.424.

Στη Λισαβόνα, ο κινηματογράφος Ideal επαναλειτούργησε το απόγευμα. Πλήθος σινεφίλ είχαν συγκεντρωθεί για αυτήν την πρώτη προβολή. «Ο κινηματογράφος μου έλλειψε πολύ. Δεν ήθελα να χάσω αυτήν την προβολή. Την ταινία την έχω ξαναδεί, αλλά δεν πειράζει», είπε η φοιτήτρια Καρολίνα Μέντες.

Μόλις ξεκίνησε η προβολή, η μία από τις δύο ταξιθέτριες έσπευσε να απολυμάνει τα τραπεζάκια του φουαγιέ και τις τουαλέτες.

«Καταλαβαίνω ότι η επιστροφή των θεατών θα είναι αργή», σχολίασε ο παραγωγός και διανομέας Πέντρο Μπόρζες, που διαχειρίζεται τον παλαιότερο κινηματογράφο της πόλης.

Η αίθουσα του Κάμπο Πεκένιο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ετοιμάζεται επίσης να φιλοξενήσει την πρώτη συναυλία της μετά τον κορονοϊό εποχής. Αλλά μολονότι έχει χωρητικότητα 9.000 καθήμενων θεατών, απόψε μόνο 2.000 θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον χιουμορίστα Μπρούνο Νογκέιρα. Και όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Τα εισιτήρια της συναυλίας εξαντλήθηκαν μέσα σε 15 λεπτά.