Σε άλλες εποχές και υπό διαφορετικές συνθήκες το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα που φιλοδοξεί να στεγάσει ολόκληρη την κεντροαριστερά, θα ήταν γεγονός μείζονος σημασίας και θα απασχολούσε πολλές μέρες τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα πέρασε σαν απλή καταγραφή στην ειδησεογραφία, χωρίς τις συνήθεις εκτενείς αναλύσεις για τα πολιτικά μηνύματα που (δεν) εξέπεμψε και τις διεργασίες που θα σηματοδοτήσει. Το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ολοκληρώθηκε χθες, χωρίς να απασχολήσει ιδιαίτερα τα media και πέρασε μάλλον απαρατήρητο για το ευρύ κοινό – τους πολίτες και ψηφοφόρους που υποτίθεται ότι ενδιαφέρει.
Η επίσημη «ληξιαρχική πράξη γεννήσεως», ήρθε σε δύσκολη και δυσμενή συγκυρία, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη – κυρίως σκανδάλου Novartis, σκοπιανού και ελληνοτουρκικών, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο εκλογικό σώμα εδραιώνεται ένας νέος «δικομματισμός».
Το ενωτικό κλίμα που επικράτησε στο συνέδριο και η εμφανής πρόθεση όλων των πρωταγωνιστών να μην πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις, επικάλυψαν τις μεγάλες διαφορές απόψεων – οι οποίες πάντως αποτυπώνονται στις ομιλίες, «στρογγυλεμένες» όσο χρειάζεται για να δημιουργηθούν εντάσεις.
Όμως, παρά την υιοθέτηση ενός κειμένου 12+1 προτάσεων ως «πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας», δεν έγινε ουσιαστικά κανένα βήμα αποσαφήνισης του ιδεολογικο-πολιτικού προφίλ και της στρατηγικής του νέου κόμματος.
Τα δύσκολα ακολουθούν: Οι διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων έφεραν στην επιφάνεια εσωτερικές διαφορές και αδυναμίες, που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την οργανωτική συγκρότηση ενιαίου φορέα.
Μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να ανακύψει στα επόμενα βήματα , που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής από πρόσωπα κατ’ επιλογήν και με αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων-φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, Πολιτικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Γραμματείας.
Ανοιχτό ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τον νέο φορέα παραμένει η στρατηγική συνεργασιών. Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στη γραμμή ίσων αποστάσεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα αυτό μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον τη λυδία λίθο όπου θα δοκιμαστεί η συνοχή του πολυτασικού νέου κόμματος